Ingrediencie (minimálne 4 porcie), doba prípravy 1 hod.

Na kapustnicu:

  • 600g kapusty aj so šťavou
  • 5ks sušených sliviek
  • 30-50g sušených hríbov (ideálne zmes min. dvoch druhov)
  • 2l vody
  • 3 bobkové listy
  • 1ČL soli
  • 1ČL miso pasty
  • štipka cukru

Na zápražku:

  • 1 červená cibuľka
  • cca 2PL oleja (ideálne zmes slnečnicového, repkového, či olivového)
  • cca 250ml vody (môžeme použiť tú zo sliviek)
  • 3 plátky kurkumy
  • 0,5ČL červenej papriky
  • 1PL ryžovej múky
  • štipka čiernej himalájskej soli

Postup

  1. Kapustu nakrájame na menšie kúsky a dáme ju variť spolu s bobkovými listami a soľou do vody. 
  2. Slivky a hríby necháme 20 minút odmočiť vo filtrovanej vode. Vodu, hlavne tú z hríbov môžeme potom pridať do polievky. 
  3. Hríby pridáme do polievky a varíme ďalších 20 minút.
  4. Kým kapusta zmäkne, slivky nakrájame na 4 časti a začneme pripravovať zápražku.
  5. Na oleji jemne opražíme kurkumu, červenú papriku a keď táto zmes začne voňať, pridáme na jemno nakrájanú cibuľku a himalájsku soľ. Keď je zmes pekne opražená, pridáme k nej múku, premiešame.
  6. Keď sa farba zmesi začne meniť, prepasírujeme ju do polievky, premiešame a varíme ešte 20 minút, či viac, podľa potreby. Aby sa nám múka nespálila, primiešame vodu. Premišavame zmes a keď začne hustnúť, prepasírujeme ju cez sitko do polievky. Polievku premiešame a varíme ďalších 20 minút. 
  7. Keď je kapustnica dovarená, vypneme oheň a primiešame miso pastu, cukor, prípadne štipku soli. 

Tip: Ak máte rady hustejšiu kapustnicu, môžete vrámci prvého kroku na menšie kocky nakrájať aj 2-3 stredne veľké zemiaky a variť ich spolu s kapustnicou. Ak pridávame zemiaky – najprv ich posolíme a opražíme na oleji, až potom k nim pridáme do hrnca kapustu a vodu.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!