Vegánska kapustnica
Ingrediencie (minimálne 4 porcie), doba prípravy 1 hod.
Na kapustnicu:
- 600g kapusty aj so šťavou
- 5ks sušených sliviek
- 30-50g sušených hríbov (ideálne zmes min. dvoch druhov)
- 2l vody
- 3 bobkové listy
- 1ČL soli
- 1ČL miso pasty
- štipka cukru
Na zápražku:
- 1 červená cibuľka
- cca 2PL oleja (ideálne zmes slnečnicového, repkového, či olivového)
- cca 250ml vody (môžeme použiť tú zo sliviek)
- 3 plátky kurkumy
- 0,5ČL červenej papriky
- 1PL ryžovej múky
- štipka čiernej himalájskej soli
Postup
- Kapustu nakrájame na menšie kúsky a dáme ju variť spolu s bobkovými listami a soľou do vody.
- Slivky a hríby necháme 20 minút odmočiť vo filtrovanej vode. Vodu, hlavne tú z hríbov môžeme potom pridať do polievky.
- Hríby pridáme do polievky a varíme ďalších 20 minút.
- Kým kapusta zmäkne, slivky nakrájame na 4 časti a začneme pripravovať zápražku.
- Na oleji jemne opražíme kurkumu, červenú papriku a keď táto zmes začne voňať, pridáme na jemno nakrájanú cibuľku a himalájsku soľ. Keď je zmes pekne opražená, pridáme k nej múku, premiešame.
- Keď sa farba zmesi začne meniť, prepasírujeme ju do polievky, premiešame a varíme ešte 20 minút, či viac, podľa potreby. Aby sa nám múka nespálila, primiešame vodu. Premišavame zmes a keď začne hustnúť, prepasírujeme ju cez sitko do polievky. Polievku premiešame a varíme ďalších 20 minút.
- Keď je kapustnica dovarená, vypneme oheň a primiešame miso pastu, cukor, prípadne štipku soli.
Tip: Ak máte rady hustejšiu kapustnicu, môžete vrámci prvého kroku na menšie kocky nakrájať aj 2-3 stredne veľké zemiaky a variť ich spolu s kapustnicou. Ak pridávame zemiaky – najprv ich posolíme a opražíme na oleji, až potom k nim pridáme do hrnca kapustu a vodu.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!