Ingrediencie (porcie pre 2 osoby, doba prípravy 1 hod.)

  • 1 baklažán
  • 2PL bezlepkovej múky (alebo ľubovoľného bezlepkového mix múk)
  • 1-2 plátky morských rias na sushi
  • 2PL trstinového cukru
  • 3-4PL vody
  • sójová omáčka alebo tamari
  • ryžový ocot alebo citrónová šťava
  • 1 pohár ryže (na dve porcie)

Postup

  1. Dáme variť ryžu. Vyberte si svoj obľúbený spôsob. My ju zvykneme variť s piatimi sušenými borievkami, bobkovým listom, prípadne aj strúčikom cesnaku. Solíme, až keď je dovarená a nechávame desať minút pred servírovaním odstáť v hrnci.
  2. Baklažán umyjeme a odkrojíme špicu. Dáme napariť, kým nezmäkne.
  3. Medzičasom si pripravíme karamelizovanú omáčku.
  4. Do menšieho hrnca pridáme vodu, cukor a za stáleho miešania nahrievame.
  5. Keď zmes buble zopár minút, pridáme sójovú omáčku či tamari a aj ocot alebo citrónovú šťavu. Zmes nám musí chutiť, tak nezabudneme ochutnať.
  6. Potom miešame, až kým zmes nezhustne. Ak nie a nie zhustnúť, dali sme asi príliš veľa vody. V tom prípade odporúčame už nepridávať cukor, ale radšej prisypať štipku bezlepkovej múky. Po zhustnutí omáčku odstavíme.
  7. Nasledovne baklažán pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme čo najviac semienok a jemne poklepkáme tupou hranou noža, aby vznikli dva tenké filety.
  8. Obe strany posypeme múkou a obojstranne opražíme na predhriatom oleji na panvici.
  9. Keď obe strany zhnednú, začneme ho postupne potierať karamelizovanou omáčkou.
  10. Potrieme jednu stranu a opečieme ju, potom druhú a znova aspoň ešte dvakrát, kým filet nezhnedne po celom povrchu a nevytvorí sa chrumkavá krusta.
  11. Na tanier naservírujeme ryžu, posypeme kúskami riasy a náš filet taktiež položíme na nastrihané kúsky sushi riasy. Servírujeme hlavne keď máme chuť na morské plody alebo ázijskú kuchyňu.

Tip: Ryža obsahuje väčšie množstvo amoniaku ako iné potraviny. Keď ju jete často, môžete ju najprv povariť v pomere jedna ku štyrom množstve vody zhruba 3-5 minút. Potom vodu zliať, ryžu prepláchnuť a potom ryžu variť ako zvyčajne.My ju len vždy pred druhou fázou varenia ochutnáme, a podľa toho aká je mäkká, pridáme na jeden pohár ryže jeden alebo dva poháre vody.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!