Baklažánové filety
Ingrediencie (porcie pre 2 osoby, doba prípravy 1 hod.)
- 1 baklažán
- 2PL bezlepkovej múky (alebo ľubovoľného bezlepkového mix múk)
- 1-2 plátky morských rias na sushi
- 2PL trstinového cukru
- 3-4PL vody
- sójová omáčka alebo tamari
- ryžový ocot alebo citrónová šťava
- 1 pohár ryže (na dve porcie)
Postup
- Dáme variť ryžu. Vyberte si svoj obľúbený spôsob. My ju zvykneme variť s piatimi sušenými borievkami, bobkovým listom, prípadne aj strúčikom cesnaku. Solíme, až keď je dovarená a nechávame desať minút pred servírovaním odstáť v hrnci.
- Baklažán umyjeme a odkrojíme špicu. Dáme napariť, kým nezmäkne.
- Medzičasom si pripravíme karamelizovanú omáčku.
- Do menšieho hrnca pridáme vodu, cukor a za stáleho miešania nahrievame.
- Keď zmes buble zopár minút, pridáme sójovú omáčku či tamari a aj ocot alebo citrónovú šťavu. Zmes nám musí chutiť, tak nezabudneme ochutnať.
- Potom miešame, až kým zmes nezhustne. Ak nie a nie zhustnúť, dali sme asi príliš veľa vody. V tom prípade odporúčame už nepridávať cukor, ale radšej prisypať štipku bezlepkovej múky. Po zhustnutí omáčku odstavíme.
- Nasledovne baklažán pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme čo najviac semienok a jemne poklepkáme tupou hranou noža, aby vznikli dva tenké filety.
- Obe strany posypeme múkou a obojstranne opražíme na predhriatom oleji na panvici.
- Keď obe strany zhnednú, začneme ho postupne potierať karamelizovanou omáčkou.
- Potrieme jednu stranu a opečieme ju, potom druhú a znova aspoň ešte dvakrát, kým filet nezhnedne po celom povrchu a nevytvorí sa chrumkavá krusta.
- Na tanier naservírujeme ryžu, posypeme kúskami riasy a náš filet taktiež položíme na nastrihané kúsky sushi riasy. Servírujeme hlavne keď máme chuť na morské plody alebo ázijskú kuchyňu.
Tip: Ryža obsahuje väčšie množstvo amoniaku ako iné potraviny. Keď ju jete často, môžete ju najprv povariť v pomere jedna ku štyrom množstve vody zhruba 3-5 minút. Potom vodu zliať, ryžu prepláchnuť a potom ryžu variť ako zvyčajne.My ju len vždy pred druhou fázou varenia ochutnáme, a podľa toho aká je mäkká, pridáme na jeden pohár ryže jeden alebo dva poháre vody.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!