Ingrediencie (3 porcie) čas prípravy 1,5 hod.

Na cesto

  • 3-4 malé sladké zemiaky
  • 30g vlákniny psylia
  • 200g tapiokového škrobu
  • 200g pohánkovej múky
  • 50ml teplej vody
  • 50ml olivového oleja
  • 100g ryžovej múky
  • štipka muškátového orechu
  • štipka soli

Na pesto

  • hrsť rukoly
  • 1PL jablkového octu
  • 1PL Ume shiso octu

Na pizzu

  • 2 paštrnáky
  • 4ks topinamburu
  • 10ks shitake hríbov
  • 4 plátky koreňa tumerik alebo prášok kurkumy
  • 1PL žltej miso pasty
  • 4 nakladané srdcia artičoku
  • hrsť listov bazalky

Postup

  1. Ošúpané sladké zemiaky nakrájame a povaríme alebo naparíme do mäkka.
  2. Kým sa zemiaky varia či naparujú, nakrájame si shitake hríby. Ak použijeme sušené hríby, namočíme ich na hodinu do filtrovanej vody. Potom na oleji opražíme tumerik, pridáme na plátky nakrájané hríby, 5 minút ich necháme pražiť na malej teplote a potom podusíme na vode. Keď sú hríby hotové, vypneme plameň a primiešame miso pastu.
  3. Paštrnák a topinambur ošúpeme a nakrájame na kolieska a opražíme ich na oleji kým nezmäknú.
  4. Keď sladké zemiaky zmäknú, zmiešame ich s ostatnými ingredienciami na cesto. Potom ako vymiesime a vytvarujeme dve gule, navlhčíme si ruky studenou vodou a gule vytvarujeme na papieri na pečenie do placiek v tvare pizze. Aby sa cesto lepšie obracalo pri pečení, z cesta urobíme dve pizze na dvoch separátnych plechoch.
  5. Dáme ich do trúby piecť na 210 stupňov zhruba na 15 minút z každej strany. Keďže je neupečené cesto lepkavé, prevrátime ho tak, že chytíme papier na pečenie a vyklopíme ho na druhý plech pokrytý novým papierom na pečenie. Potom papier, na ktorom sme upiekli prvú stranu, jemne odlepíme.
  6. Na cesto upečené z oboch strán, rozotrieme pesto z rozmixovanej rukoly a octu, poukladáme naň paštrnák, topinambur a potom aj shitake hríby.
  7. Pizzu dáme zapiecť na 5-10 minút.
  8. Potom na ňu poukladáme nakrájané artičoky, listy bazalky a môžeme servírovať.

Tip: V každom z našich receptov sa snažíme zharmonizovať elementy chutí – sladkosť, slanosť, kyslosť, horkosť a umami. V tomto recepte sme v prípade pesta potrebovali spojiť horkú a kyslú chuť. Využili sme pritom ocot Ume shiso, lebo dodáva pestu aj element slanosti a umami, ale podľa vašej chuťovej preferencie môžete použiť akýkoľvek iný ocot, alebo namiesto octu pridať iba citrónovú šťavu.

Tip na zmenu ingrediencií: Nebojte sa v recepte zameniť ťažšie dostupné shiitake hríby za lokálne ručne nazbierané šampióny alebo shimeji hríby. Pizza chutí výborne aj s pórom nakrájaným na kolieska, vypraženým na troche oleja do zmäknutia.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!