Bezlepkové vegánske zemiakové pirohy od babky Marienky
Ingrediencie (120 pirohov, približne 10 porcií, doba prípravy 3 hod.)
Cesto
- 700g bezlepkovej múky (500g múka Jizerka a 200g múka Promix)
- 400 ml vody
- 2 kopcovité PL varených posolených a hladko popučených zemiakov
Plnka
- 1300g varených osolených a popučených zemiakov
- 1 malá cibuľka spražená na oleji (nemusí byt cibuľka, môže byt aj na drobno narezaná pažítka)
- alebo slivkový lekvár
- soľ
- ALSAN BIO Margarín aka náhrada masla
Postup
- Uvaríme zemiaky, popučíme ich a vymiešame buďto s cibuľkou alebo s pažítkou.
- Z cesta pripraveného z múky, vody a zemiakov spravíme štyri bochníky a postupne ich vyvaľkáme na hrúbku 1,5 až 2mm.
- Cesto musí byt voľnejšie, ale nie riedke, tak aby sa dobre vaľkalo.
- Pri vaľkaní cesto podsýpame múkou, aby sa nelepilo na pracovnú dosku.
- Skleneným pohárom o priemere sedem centimetrov vykrojíme kolieska.
- Do prostriedku kolieska vložíme pripravenú zemiakovú plnku.
- Cesto prstami zlepíme dohromady tak, aby sa pri varení nerozlepilo.
- Podľa veľkosti hrnca vložíme do vriacej osolenej vody desať až dvadsať pirohov.
- Zľahka ich zamiešame, a keď vybehnú hore, necháme ich ešte minútu dve povariť.
- Pirohy vyberieme, vložíme ich asi na minútu až dve do chladnej vody a scedíme.
- Vysypeme ich do misy, polejeme rozpusteným margarínom, posolíme, strasieme, aby sa všetko náležite pomiešalo a podávame.
- Pirohy sú najlepšie čerstvé!!!
Náš tip: Môžeme si vytvoriť aj sladkú verziu pirohov a to tak, že namiesto zemiakovej plnky naplníme cesto ešte pred zlepením primeraným množstvom slivkového lekváru. Sladké a slané pirohy môžeme pomiešať a vznikne nám ďalšia kombinácia zaujímavých chutí.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!