Ingrediencie (120 pirohov, približne 10 porcií, doba prípravy 3 hod.)

Cesto

  • 700g bezlepkovej múky (500g múka Jizerka a 200g múka Promix)
  • 400 ml vody
  • 2 kopcovité PL varených posolených a hladko popučených zemiakov

Plnka

  • 1300g varených osolených a popučených zemiakov
  • 1 malá cibuľka spražená na oleji (nemusí byt cibuľka, môže byt aj na drobno narezaná pažítka)
  • alebo slivkový lekvár

  • soľ
  • ALSAN BIO Margarín aka náhrada masla

Postup

  1. Uvaríme zemiaky, popučíme ich a vymiešame buďto s cibuľkou alebo s pažítkou.
  2. Z cesta pripraveného z múky, vody a zemiakov spravíme štyri bochníky a postupne ich vyvaľkáme na hrúbku 1,5 až 2mm.
  3. Cesto musí byt voľnejšie, ale nie riedke, tak aby sa dobre vaľkalo.
  4. Pri vaľkaní cesto podsýpame múkou, aby sa nelepilo na pracovnú dosku.
  5. Skleneným pohárom o priemere sedem centimetrov vykrojíme kolieska.
  6. Do prostriedku kolieska vložíme pripravenú zemiakovú plnku.
  7. Cesto prstami zlepíme dohromady tak, aby sa pri varení nerozlepilo.
  8. Podľa veľkosti hrnca vložíme do vriacej osolenej vody desať až dvadsať pirohov.
  9. Zľahka ich zamiešame, a keď vybehnú hore, necháme ich ešte minútu dve povariť.
  10. Pirohy vyberieme, vložíme ich asi na minútu až dve do chladnej vody a scedíme.
  11. Vysypeme ich do misy, polejeme rozpusteným margarínom, posolíme, strasieme, aby sa všetko náležite pomiešalo a podávame.
  12. Pirohy sú najlepšie čerstvé!!!

Náš tip: Môžeme si vytvoriť aj sladkú verziu pirohov a to tak, že namiesto zemiakovej plnky naplníme cesto ešte pred zlepením primeraným množstvom slivkového lekváru. Sladké a slané pirohy môžeme pomiešať a vznikne nám ďalšia kombinácia zaujímavých chutí.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!