Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.

Placky

  • 250g cíceru
  • 150g hríbov
  • 1 mrkva
  • 1ČL kumínu alebo čierneho kmínu
  • 2PL lyžice olivového oleja
  • štipka čili a soli
  • hrsť koriandru, pažitky, alebo petržlenu (podľa preferencie)
  • 40g zmesi bezlepkovej múky

Omáčka

  • 100g kešu orechov
  • štipka soli a korenia
  • 1ČL kurkumy
  • 4PL vody

Postup

Omáčka:

  1. Kešu orechy necháme močiť vo filtrovanej vode 2-4 hodiny.
  2. Odmočené orechy opláchneme a spolu s ostatnými ingredienciami zmixujeme do jemna. Vodu môžeme pridávať postupne a tak docieliť preferovanú hustotu.

Tip: K týmto plackám sa hodí aj kešu omáčka s rukolou.

Placky:

  1. Cícer necháme močiť vo vode 8 hodín (ideálne cez noc). Potom ho prepláchneme a varíme pokým nezmäkne.
  2. Nakrájame hríby na tenké plátky a 5 minút ich restujeme na olivovom oleji, pričom pridáme štipku soli a korenia.
  3. Postrúhame mrkvu a pridáme ju do panvice k hríbom. Pražíme ďalšie 2 minúty. Vypneme šporák.
  4. Cícer scedíme a zmixujeme alebo rozmliaždime mliaždičom na zemiaky. Hrudky v ňom môžu ostať, no keď je ich príliš veľa, placky sa môžu ťažko formovať.
  5. Do zmesy na panvici pridáme na jemno nakrájaný koriander spolu s cícerom, olejom a bezlepkovou múkou. Všetky ingrediencie premiešame.
  6. Z tejto zmesi vytvarujeme placky a necháme ich 30 minút odstáť v chladničke, aby stvrdli.
  7. Ako posledný krok poukladáme placky na vymastený plech a z každej strany ich  dáme na pár minút opiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov.

Tip:  Tieto placky sa dajú urobiť aj bez múky, no riskujeme, že sa nám placky budú ťažko tvarovať alebo sa budú rozpadať.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!