Ingrediencie (2 porcie doba prípravy 45 min.)

Cviklový šalát s jablkom

  • 1 stredne veľká hlavička cvikly
  • hrsť postrúhanej mrkvy
  • 1/2 citróna
  • štvrť jablka
  • 1PL píniových orieškov (alebo vlašské orechy či tekvicové semiačka)
  • olivový alebo tekvicový olej na pokropenie

Cviklový šalát s kôprom

  • 1 cvikla
  • 1 mrkva
  • 200g kešu orechov
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • kôpor

Postup

Cviklový šslát s jablkom

  1. Cviklu ošúpeme a uvaríme do mäkka. Podľa preferencie môžeme zvoliť aj opačný postup. Ak máme nakladanú, v obchode kúpenú cviklu, zlejeme a opláchneme ju.
  2. Postrúhame mrkvu.
  3. Na suchej panvici opražíme píniové oriešky. V ideálnom prípade (tj. ak máme čas a prostriedky) oriešky necháme noc predtým namočené vo filtrovanej vode a potom ich usušíme v trúbe.
  4. Uvarenú cviklu nastrúhame. K nej dostrúhame kúsok jablka, zmiešame s ostatnými ingredienciami, dochutíme obľúbeným korením (odporúčame štipku cejlónskej škorice), posypeme orieškami, prípadne pokropíme olivovým či tekvicovým olejom a môžeme servírovať.

Cviklový šalát skôprom

  1. Cviklu a mrkvu nastrúhame alebo zmixujeme na hrubo.
  2. Cez noc namočené kešu rozmixujeme v mixéry spolu s citrónovou šťavou, soľou, trochou vody pokiaľ nevzniknencia majonézy.
  3. „Majonézu“ zmiešame s cviklou a mrkvou a ozdobíme kôprom.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!