Cviklový šalát s jablkom alebo kôprom
Ingrediencie (2 porcie doba prípravy 45 min.)
Cviklový šalát s jablkom
- 1 stredne veľká hlavička cvikly
- hrsť postrúhanej mrkvy
- 1/2 citróna
- štvrť jablka
- 1PL píniových orieškov (alebo vlašské orechy či tekvicové semiačka)
- olivový alebo tekvicový olej na pokropenie
Cviklový šalát s kôprom
- 1 cvikla
- 1 mrkva
- 200g kešu orechov
- šťava z 1/2 citróna
- štipka soli
- kôpor
Postup
Cviklový šslát s jablkom
- Cviklu ošúpeme a uvaríme do mäkka. Podľa preferencie môžeme zvoliť aj opačný postup. Ak máme nakladanú, v obchode kúpenú cviklu, zlejeme a opláchneme ju.
- Postrúhame mrkvu.
- Na suchej panvici opražíme píniové oriešky. V ideálnom prípade (tj. ak máme čas a prostriedky) oriešky necháme noc predtým namočené vo filtrovanej vode a potom ich usušíme v trúbe.
- Uvarenú cviklu nastrúhame. K nej dostrúhame kúsok jablka, zmiešame s ostatnými ingredienciami, dochutíme obľúbeným korením (odporúčame štipku cejlónskej škorice), posypeme orieškami, prípadne pokropíme olivovým či tekvicovým olejom a môžeme servírovať.
Cviklový šalát skôprom
- Cviklu a mrkvu nastrúhame alebo zmixujeme na hrubo.
- Cez noc namočené kešu rozmixujeme v mixéry spolu s citrónovou šťavou, soľou, trochou vody pokiaľ nevzniknencia majonézy.
- „Majonézu“ zmiešame s cviklou a mrkvou a ozdobíme kôprom.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!