Ingrediencie

  • 500g ražnej múky
  • 500g pšenično-ražnej múky
  • 500g celozrnnej múky
  • 3 sáčky sypaného droždia
  • za hrsť tekvicových jadier
  • (jadierka môžeme nahradiť napr. sušenými brusnicami)
  • za hrsť slnečnicových jadier
  • za hrsť nasekaných vlašských orechov
  • za hrsť ovsených vločiek
  • 2 lyžičky soli

Postup

  1. Vo veľkej mise na sucho dobre premiešame všetky ingrediencie.
  2. Postupne do zmesi vmiešame zhruba pol litra až 7dl teplej vody.
  3. Vypracujeme pevnejšie cesto, ktoré sa jemne lepí na ruky, či varešku.
  4. Cesto necháme približne hodinu zakryté utierkou odstáť a vykvasiť.
  5. Po hodine môžeme cesto buď vložiť do formy na pečenie alebo len jednoducho položiť vo forme pásov alebo iných tvarov na papier na pečenie.
  6. Pečieme na 180 stupňoch zhruba hodinu – je dobré skontrolovať zápalkou, či sa cesto vo vnútri dobre prepieklo.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!