Egyptské Koshari
Ingrediencie (3-4 porcie, doba prípravy 45 min.)
- 100g basmati alebo dlhozrnnej ryže
- 50g polámaných kukuričných špagiet
- 50g krátkych kukuričných cestovín s dierou (kolienka, alebo penne)
- 100g hnedej alebo červenej šošovice
- 1PL jablčného octu
- 250ml paradajkového pretlaku
- štipka muškátového orechu, mletého čierneho korenia
- hrsť čerstvého koriandru
- hrsť čerstvej bazalky
- hrnček na kolieska nakrájaného póru (prípadne šalotku, alebo polovicu cibule)
- strúčik cesnaku
- štipka soli
- štipka cukru alebo datľového sirupu
- prípadne kurkuma a zázvor
Postup
- Minimálne na 20 minút, alebo na celú noc namočíme šošovicu do vody. Potom vodu zlejeme, šošovicu opláchneme a povaríme do mäkka, teda 10 minút v tlakovom hrnci.
- Na 20 minút necháme odmočiť aj ryžu.
- Na oleji opražíme pór (pre tých, ktorí nevedia stráviť cibuľu), na pásiky nakrájanú šalotku či cibuľu. Jemne osolíme a potom ocukrujeme alebo polejeme ďatľovým sirupom, aby pór či cibuľa zkaramelizovala.
- Do tej istej panvice pridáme olej, opražíme rozpučený cesnak, postrúhaný zázvor (na zahriatie) a kurkumu. Keď cesnak začne rozvoniavať, vyberieme ho. Potom na oleji jemne opražíme cestoviny.
- Vodu z ryže zlejeme a opláchneme. Panvicu zoberieme z ohňa a jemne primiešame ryžu k cestovinám, aby olej pri kontakte s vodou nezačal príliš nebezpečne prskať. Pri miešaní znova na ohni zmes ryže a cestovín opražíme. Zmes zalejeme vodou tak, aby bola pokrytá vodou. Pridáme škoricu, muškátový orech, oregáno, soľ a povaríme, kým cestoviny nezmäknú. Keď sú al dente, primiešame šošovicu, paradajkový pretlak, ocot, čierne korenie, premiešame a odstavíme.
- Servírujeme s bazalkou, koriandrom a karamelizovaným pórom.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!