Ingrediencie ( 2 porcie) doba prípravy 30 min.

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 250g ryžových rezancov
  • olej na vyprážanie
  • koreň kurkumy (tumeric)
  • po štipke koriandru, muškátového orechu, feniklu a anízu
  • 1/2ČL soli
  • 500ML vody
  • 1PL tahini
  • 1 citrón alebo limetka
  • 1 cibuľa

Postup

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobno.
  2. Na kocky nakrájame aj ošúpané zemiaky.
  3. Na oleji zohrejeme korenie, potom do zlatista opražíme cibuľku, pridáme k nej zemiaky, soľ a do hnedo-zlata ich opražíme.
  4. Potom pridáme cestoviny a 400ml vody (alebo také množstvo, aby voda siahala do roviny obsahu hrnca alebo panvice). Zakryjeme pokrievkou a necháme zmes variť.
  5. Keď sa voda vyparí a vsiakne a cestoviny sú uvarené, vypneme oheň.
  6. Ak treba cestoviny povariť dlhšie a voda zmizne, pridáme ešte 100ml vody, ale pokrievku už nepoužijeme, aby sa voda vyparila.
  7. Po dovarení primiešame tahini pastu a do jedla vytlačíme citrónovú alebo limetkovú šťavu.

Tip 1: Každý druh cestovín potrebuje iný objem vody. Cestoviny z prosa potrebujú napríklad o 100ml menej vody ako ryžové cestoviny.

Tip 2: Výbornú chuť docielime aj pridaním 2PL krému z kešu orechov po dovarení. Krém pripravíme tak, že za hrsť kešu orechov namočíme do filtrovanej alebo destilovanej vody na 2 hodiny. Potom orechy opláchneme a zmixujeme spolu so štipkou soli a polkou citrónu.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!