Hríbová paella
Ingrediencie (3-4 porcie, doba prípravy 1 hod.)
Na vývar
- hrnček na kolieska nakrájaného póru
- 1 väčšia mrkva
- 250-300g shitake alebo hlivy ústricovej
- 1PL tamari omáčky
- 500ml vody
- 4-5 borievok
- 2-3 bobkové listy
- 1 strúčik cesnaku
- kurkuma (čerstvá alebo v prášku)
- štipka soli, feniklu a anízu
- 500-700 ml vody
Na paellu
- 1-1,5 hrnčeka ryže (ideálne typu arborio)
- štipka soli
- 1/2 cukiny
- štipka červenej papriky a kurkumy
- 33ČL indického korenia (mild madras alebo garam masala) 250 ml paradajkového pretlaku
- 250 ml paradajkového pretlaku
- hrsť čerstvého koriandru, listov petržlenu alebo listov bazalky (podľa preferencie)
Postup
- Ryžu necháme na 20 minút odmočiť vo vode.
- V hrnci na oleji ohrejeme fenikel a aníz.
- Ošúpeme mrkvu, prípadne inú koreňovú zeleninu, nakrájame ju na drobno a v hrnci opražíme spolu s pórom.
- Hríby (hlivu ustricovú alebo shitake) opláchneme a nakrájame na pásiky.
- Potom ich pridáme do hrnca, posolíme a premiešame.
- Vmiešame tamari omáčku, miešame kým sa nevyparí.
- Potom pridáme vodu, borievky a bobkový list.
- Premiešame a necháme variť zhruba 20 minút.
- Vo väčšej panvici (ktorá ideálne môže ísť do trúby) na oleji opražíme nastrúhaný zázvor, rozpučený alebo nakrájaný a osolený strúčik cesnaku, prípadne aj kurkumu.
- Keď začne cesnak voňať, prípadne zhnedne, vyberieme ho a vyhodíme.
- Do oleja teraz pridáme korenie a ohrejeme ho na slabom ohni.
- Cukinu ošúpeme, vykrojíme semiačka a nakrájame na drobno.
- Jemne ju osmahneme na panvici.
- Za 1-2 minútky pridáme paradajkový pretlak a premiešame, aby sa chute spojili.
- Postupne primiešavame zliatu a opláchnutú ryžu.
- Necháme variť 5 minút (respektíve kým zmes poriadne nezhustne) a pridáme 1 hrnček tekutiny z vývaru.
- Premiešame a necháme variť kým sa tekutina nevyparí.
- Ak používame panvicu, ktorá môže byť v trúbe, odstavíme oheň a k ryži pridáme mrkvu a hríby z vývaru spolu s trochou tekutiny.
- Ak nemáme vhodnú panvicu, všetko zmiešame v hlbšej nádobe na pečenie.
- Zmes pečieme minimálne 20 minút (alebo kým povrch nevyzerá chrumkavo) v trúbe vyhriatej na 180 stupňov.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!