Humus
Ingrediencie (2-3 porcie, doba prípravy plus mínus 15 min. podľa spôsobu úpravy)
- hrsť cíceru
- 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1PL tahini
- 1ČL miso pasty (podľa potreby)
- 1/2 citrónu
- 2-3PL olivového oleja
- štipka soli
- voda (ak sa chceme vyhnúť použitiu priveľa oleja)
Postup
- Ak nepoužívame nakladaný cícer, na noc si ho necháme odstáť vo vode a potom ho 20 minút až pol hodinu varíme v tlakovom hrnci (respektíve v obyčajnom hrnci pokiaľ nezmäkne). Ak používame cícer z konzervy, tekutinu zlejeme a dôkladne ho prepláchneme.
- Takto predpripravený cícer zmixujeme s ostatnými ingredienciami pričom odporúčame ingrediencie výraznejšej chute pridávať postupne podľa osobných preferencii.
Tip 1: Chuťovo sa nemusíte báť tahini pasty alebo olivového oleja, no s citrónom a cesnakom odporúčame byť opatrnejší. Miso pastu pridajte až na konci a len vtedy, ak na ňu máte chuť alebo sa vám zdá, že zmesi niečo chýba.
Tip 2: Ak vám zvykne cesnak ťažšie tráviť, odporúčame opražiť ho do zlatista na oleji a do zmesi pridať len tento olej.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!