Vianočné agávničky (medovníčky bez medu a lepku)
Ingrediencie (2 plechy) doba prípravy 50 min. treba ich nechať na noc odstáť)
- 170g ryžovej múky
- 80g pohánkovej múky
- 80g teffovej múky
- 80g kokosovej múky
- 2PL psyllium
- 0,5PL konjakovej múky
- 50ml rastlinného masla
- 100g zrelého banánu (cca 2ks)
- 100ml rastlinného mlieka (alebo smotany)
- 50-80ml agáve sirupu podľa chuti
- 50g cukor
- 50g mleté vlašské orechy
- 1,5 balíčka kypriaceho prášku do perníkov(alebo 4 ČL perníkového korenia zo zázvoru, kardamonu, škorice, klinčekov a 1 ČL sódy bikarbóny)
- 0,5 ČL sódy bikarbóny
Postup
- Všetky múky okrem konjakovej zmiešame spolu so sódou bikarbónou, cukrom, vlašskými orechmi a kypriacim práškom.
- V druhej miske rozpučíme banány a zmiešame ich s rastlinným mliekom, rastlinným maslom a konjakovou múkou.
- Dve zmesi spojíme do cesta, pričom vlákninu psyllium vmiešame do cesta na konci.
- Cesto dáme v potravinovej fólii na pár hodín, alebo ideálne na noc do ľadničky.
- Potom cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie.
- Keď nám po vykrajovaní cesto zvýši, dáme ho ešte raz do ľadničky a vaľkanie a vykrajovanie zopakujeme.
- Vykrojené medovníčky prekladáme na papier na pečenie na plechu navlhčenou naberačkou, napríklad tou na palacinky.
- Pečieme na 180 stupňoch približne 5-10 minút.
Tip na nákup: Tieto múky si môžete objednať, alebo skočiť do bratislavského Fresh Marketu, kde v Zelenom obchode, U Vážky alebo v Paleo potravinách nájdete väčšinu z tu použitých múk. Tú menej známu konjakovú môžete zohnať v bio obchode Vitalis v bratislavskom Tescu na SNP. Ak tento typ múky nezoženiete, alternatívnou náhradou za 2 vajíčka sú 3 PL prášku aquafaba alebo 2 PL arrowroot prášku zmiešané s 3 PL vody.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!