Ingrediencie (2 plechy) doba prípravy 50 min. treba ich nechať na noc odstáť)

  • 170g ryžovej múky
  • 80g pohánkovej múky
  • 80g teffovej múky
  • 80g kokosovej múky
  • 2PL psyllium
  • 0,5PL konjakovej múky
  • 50ml rastlinného masla
  • 100g zrelého banánu (cca 2ks)
  • 100ml rastlinného mlieka (alebo smotany)
  • 50-80ml agáve sirupu podľa chuti
  • 50g cukor
  • 50g mleté vlašské orechy
  • 1,5 balíčka kypriaceho prášku do perníkov(alebo 4 ČL perníkového korenia zo zázvoru, kardamonu, škorice, klinčekov a 1 ČL sódy bikarbóny)
  • 0,5 ČL sódy bikarbóny

Postup

  1. Všetky múky okrem konjakovej zmiešame spolu so sódou bikarbónou, cukrom, vlašskými orechmi a kypriacim práškom. 
  2. V druhej miske rozpučíme banány a zmiešame ich s rastlinným mliekom, rastlinným maslom a konjakovou múkou. 
  3. Dve zmesi spojíme do cesta, pričom vlákninu psyllium vmiešame do cesta na konci.
  4. Cesto dáme v potravinovej fólii na pár hodín, alebo ideálne na noc do ľadničky. 
  5. Potom cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie.
  6. Keď nám po vykrajovaní cesto zvýši, dáme ho ešte raz do ľadničky a vaľkanie a vykrajovanie zopakujeme.
  7. Vykrojené medovníčky prekladáme na papier na pečenie na plechu navlhčenou naberačkou, napríklad tou na palacinky.
  8. Pečieme na 180 stupňoch približne 5-10 minút.

Tip na nákup: Tieto múky si môžete objednať, alebo skočiť do bratislavského Fresh Marketu, kde v Zelenom obchode, U Vážky alebo v Paleo potravinách nájdete väčšinu z tu použitých múk. Tú menej známu konjakovú môžete zohnať v bio obchode Vitalis v bratislavskom Tescu na SNP. Ak tento typ múky nezoženiete, alternatívnou náhradou za 2 vajíčka sú 3 PL prášku aquafaba alebo 2 PL arrowroot prášku zmiešané s 3 PL vody.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!