Ingrediencie (1 porcia, doba prípravy 15 min.)

  • 100ml mätového výluhu alebo čaju
  • 50ml šťavy z rozmixovaného galangalu alebo vývar z celého koreňa
  • 2čl javorového sirupu
  • 2 malé mrkvy

Postup

  1. 2 čajové vrecúška (cca. 20 g) mätových listov zalejeme 50 ml vlažnej a následne 100 ml vriacej vody a necháme cez noc odstáť.
  2. 1 koreň galangalu necháme cez noc odstáť vo vlažnej vode a na druhý deň ho rozmixujeme so 450 ml vody a prelejeme cez sitko do novej nádoby.
  3. Mätový výluh prelejeme cez sitko a zmixujeme s 50 ml nápoja z galangalu a ostatnými ingredienciami. Nápoj zlejeme cez sitko a servírujeme.

Galangal má antibakteriálne účinky a odporúča sa pri liečbe salmonely, stafylokoka, klostrídia a baktérie E.coli. Taktiež pomáha pri trávení, liečbe kožných ochorení a podporuje imunitu. V stredoveku sa tento koreň v Európe používal ako afrodiziakum. Podobne ako zázvor a kurkuma sa galangal odporúča používať pred menštruáciou.

Tip 1: K hotovému nápoju môžete pridať aj kvapky citrónovej šťavy.

Tip 2: Ak nemáte mixér, z koreňa galangalu môžete urobiť vývar tak, že ho povaríte 20 a viac minút (minimálne 20 minút) vo vode.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!