Muhammara
Ingrediencie (4 porcie) doba prípravy 1 hod.
- 1 pečená paprika (upečená v trúbe alebo z konzervy)
- 3-4 baklažány
- 1 strúčik cesnaku
- 2 hrste vlašských alebo pekanových orechov
- Píniové oriešky na ozdobenie
- 7-8 kúskov sušených paradajok
- Štipka soli
- Citrónová šťava z 1 citrónu
Postup
- Oriešky necháme na noc odstáť vo vode.
- Baklažán posolíme, necháme odkvapkať od horkej šťavy, opláchneme a dáme do tmava upiecť v rúre na 180 až 200 stupňov, aby nadobudol jemne spálenú chuť.
- Scedíme papriky a sušené rajčiny, vymixujeme ich na kašu, pridáme pekanové orechy a cesnak a zmixujeme. Nakoniec k zmesi pridáme citrónovú šťavu, dosolíme a zmixujeme s baklažánom.
- Muhammaru môžeme servírovať s píniovými orieškami, ľubovoľne dochutiť podľa potreby a jesť s chlebom alebo pečenými zemiakmi.
Tip 1: Ak máte problémy s trávením, môžete baklažán ošúpať a prípadne odstrániť semiačka.
Tip 2: Recept chutí dobre aj s majonézou a dip môžete servírovať s koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou.
Upozornenie: Tým, že tento recept obsahuje baklažány a aj paradajky, neodporúčame toto jedlo ľuďom s histamínovou intoleranciou alebo alergiou.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!