Pečená tekvica plnená hubami podľa Zory Iantchev
Ingrediencie (menšia tekvica pre 2-3 ľudí, doba prípravy 35 min., pečenie 1,5 hod.)
- 2PL olivového oleja
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 3 strúžiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 350g čerstvých lesných húb, očistených a nakrájaných na tenké plátky (nebo 120 g sušených hub namočených do 125 ml vlažné vody)
- 250g vegánskeho parmezánu
- soľ a biele čierne korenia
- 1ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
- 2PL vegánskeho masla
- 8 plátkov bieleho chleba, bez kôrok, najlepšie deň starého, nakrájaného na kúsky
- 1 hokkaido tekvica (asi 2 kg), odrezaný vršok (ten si schováme) a vydlabané semiačka
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejeme vegánske maslo, olivový olej a osmažíme cibuľu domäkka.
- Pridáme k nej čerstvé huby, osolíme, okoreníme, priklopíme a dusíme asi sedem minút.
- Občas premiešame.
- Pokiaľ sa rozhodneme pre sušené huby, pridáme ich na panvicu i s vodou, v ktorej sme ich namáčali a dusíme ich, až zmäknú.
Medzitým dáme do veľkej misy parmezán, muškátový oriešok a všetko dôkladne premiešame. - Nakoniec trochu osolíme, okoreníme a vmiešame huby.
- V menšej panvici rozpustíme maslo, opečieme na ňom bezlepkový chlieb, aby bol chrumkavý a mal zlatú farbu.
- Trúbu predhrejeme na 190 °C.
- Celú tekvicu postavíme do zapekacej misy alebo na plech a začneme ich naplňovať po vrstvách.
- Prvá vrstva je tretina hubovej zmesi. Pekne ju uhladíme, vysypeme na ňu polovinu chleba, potom znovu hubovú zmes, chlieb a nakoniec poslednú tretinu hubovej zmesi.
- Tekvicu zakryjeme odrezaným viečkom a dáme ju piecť na jeden a pol hodiny, až úplne zmäkne.
- Potom ju prinesieme na stôl a na taniere naberáme porciu tekvicovej dužiny s hubovou zmesou.
Náš tip: Najchutnejšia je s čerstvým bielym bezlepkovým chlebom a dospelým so suchým bielym vínom.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!