Ingrediencie (menšia tekvica pre 2-3 ľudí, doba prípravy 35 min., pečenie 1,5 hod.)

  • 2PL olivového oleja
  • 2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 3 strúžiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 350g čerstvých lesných húb, očistených a nakrájaných na tenké plátky (nebo 120 g sušených hub namočených do 125 ml vlažné vody)
  • 250g vegánskeho parmezánu
  • soľ a biele čierne korenia
  • 1ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
  • 2PL vegánskeho masla
  • 8 plátkov bieleho chleba, bez kôrok, najlepšie deň starého, nakrájaného na kúsky
  • 1 hokkaido tekvica (asi 2 kg), odrezaný vršok (ten si schováme) a vydlabané semiačka

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejeme vegánske maslo, olivový olej a osmažíme cibuľu domäkka.
  2. Pridáme k nej čerstvé huby, osolíme, okoreníme, priklopíme a dusíme asi sedem minút.
  3. Občas premiešame.
  4. Pokiaľ sa rozhodneme pre sušené huby, pridáme ich na panvicu i s vodou, v ktorej sme ich namáčali a dusíme ich, až zmäknú.
    Medzitým dáme do veľkej misy parmezán, muškátový oriešok a všetko dôkladne premiešame.
  5. Nakoniec trochu osolíme, okoreníme a vmiešame huby.
  6. V menšej panvici rozpustíme maslo, opečieme na ňom bezlepkový chlieb, aby bol chrumkavý a mal zlatú farbu.
  7. Trúbu predhrejeme na 190 °C.
  8. Celú tekvicu postavíme do zapekacej misy alebo na plech a začneme ich naplňovať po vrstvách.
  9. Prvá vrstva je tretina hubovej zmesi. Pekne ju uhladíme, vysypeme na ňu polovinu chleba, potom znovu hubovú zmes, chlieb a nakoniec poslednú tretinu hubovej zmesi.
  10. Tekvicu zakryjeme odrezaným viečkom a dáme ju piecť na jeden a pol hodiny, až úplne zmäkne.
  11. Potom ju prinesieme na stôl a na taniere naberáme porciu tekvicovej dužiny s hubovou zmesou.

Náš tip: Najchutnejšia je s čerstvým bielym bezlepkovým chlebom a dospelým so suchým bielym vínom.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!