Pečený sladký zemiak s kelom
Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)
- 2 sladké zemiaky
- 4-5 listov kelu
- 5-6 húb shitake
- 4 strúčiky cesnaku
- jarná cibuľka
- chilli alebo s’čchuanské korenie
- sójová omáčka
- soľ
- olivový olej na pokvapkanie
- 1 citrón
- olej na vyprážanie (odporúčame ryžový olej, kvôli vysokej teplote praženia)
Postup
- Sladké zemiaky očistíme a pozdĺžne prekrojíme.
- Zemiaky zvnútra narežeme tak, aby sa na povrchu vytvorila mriežka.
- Položíme ich vnútornou stranou na panvicu a na oleji opečieme, aby sa opiekli do hneda.
- Zemiaky preložíme na plech položené na vonkajšiu časť a dáme podliate sójovou omáčkou so strúčikmi cesnaku a chilli piecť na 200 stupňov.
- Pri pečení pridávame vodu, aby sa zemiaky nespálili.
- Počas pečenia na 15 minút na oleji, na panvici so soľou opražíme shitake hríby a jarnú cibuľku.
- Okrem toho v miske spolu s olejom a citrónovou šťavou vymasírujeme kel, ktorý sme predtým oddelili od najhrubších stoniek. Masírujeme pokiaľ nezmäkne a nie je jemný. Citrónovú šťavu pridáme podľa chuti.
- Zemiaky servírujeme na kúskoch kelového šalátu, posypané shitake hubami s cibuľkou, soľou a opečenými strúčikmi cesnaku.
Dobrú chuť Vám praje Jedloznačne!