Ingrediencie (2 porcie) čas prípravy 30 minút.

  • 2 mrkvy
  • 1 koreň petržlenu
  • hrsť brokolice
  • 6 hodín namočená miska pohánky
  • miska vody
  • 1-2PL tahini
  • šťava z jedného citróna
  • olivový olej
  • štipka soli
  • štipka koriandra, rasce, štipka kurkumy, feniklu a anízu (alebo iného korenia podľa vašej momentálnej preferencie)

Postup

  1. Mrkvu a petržlen nakrájame na drobno.
  2. Olej rozohrejeme v hrnci, pridáme korenie a na jemnom plameni necháme uvoľniť chute korenín.
  3. Do hrnca pridáme mrkvu a petržlen. Jemne ich orestujeme a pridáme pohánku. Aj tú jemne opražíme, a potom zalejeme vodou (postupne ako pri klasickom rizote alebo naraz pre zjednodušenie).
  4. Pohánku necháme variť.
  5. Predtým ako sa odparí voda, pridáme brokolicu nakrájanú na menšie kúsky.
  6. Keď je brokolica jemne chrumkavá, vypneme plameň a pridáme tahini, soľ a citrón.
  7. Rizoto pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.

Tip: Podľa chuťových preferencii môžeme pridať aj iné ochucovadlo ako napríklad jablčný ocot alebo tamari omáčku.