Poké misa s melónom
Ingrediencie (2 porcie, 50 minút pred-prípravy a 30 minút varenia)
Na nakladaný melón:
- tretina väčšieho červeného melóna (žltý tiež prichádza do úvahy)
- 2-3ČL omáčky Sriracha
- 2-3ČL tamari omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 jarná cibuľka
- 2PL tahini pasty
- 1/2 limetky
- ume ocot podľa potreby
Na sushi ryžu:
- 1 hrnček bezlepkovej sushi ryže (alebo odporúčame ryžu Arborio)
- 2 hrnčeky vody
- 1PL ryžového octu
- štipka soli
Ostatné ingrediencie:
- 1 cukina
- 1 mrkva
- 1/2 avokáda
- 2-3 špargle
- morské riasy (nori alebo wakame) na posypanie
- sezamové semiačka na posypanie
- soľ a korenie podľa osobných preferencii
- olej na jemné opraženie
Postup
- Ideálne deň alebo aspoň pár hodín pred naším hawajským obedom pokrájame melón na kocky a vyberieme z neho semiačka.
- Potom rozpučíme alebo nakrájame cesnak a opražíme ho do zlatista na oleji, aby chuť prenikla olejom. Tento olej zmiešame s ostatnými tekutými ingredienciami na prípravu melónu. (Ak cesnak vieme stráviť, jednoducho jeden pretlačený strúčik primiešame do zmesi).
- Ešte primiešame na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a pár lyžičkami tohto nálevu pokropíme naše kocky melónu na plechu. Potom kúsky melónu premiešame (pokojne rukou), aby sa nám ešte obalili v šťave.
- Melón pečieme zhruba 40 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov.
- Melón potom necháme vychladnúť, primiešame k nemu zbytok nálevu a odložíme do chladničky.
- Na druhý deň, respektíve keď začneme našu poké misu pripravovať, melón znovu vytiahneme z chladničky, aby sa ohriala na izbovú teplotu.
- Ryžu na 20 minút namočíme do vody, potom zlejeme, opláchneme a dáme variť s 2 hrnčekmi vody.
- Kým sa ryža varí s otvorenou pokrývkou a za jemného bublania, ošúpeme a nakrájame ostatné ingrediencie. Ideálne na podobne veľké kúsky.
- Všetky zeleniny odporúčame do zmäknutia opražiť na preferovanom korení a oleji. Šparglu môžeme napríklad jemne opražiť na kokosovom oleji a pridať chilli. Mrkvu môžeme pri restovaní poliať tamari omáčkou a k cukine sa hodí napríklad šafrán, alebo ju po 1-2 minútkach na panvici v miske zmiešame s obľúbenou veganézou. Tu máme veľký priestor na experimenty, tak do toho 🙂
- Keď v hrnci s ryžou už nie je voda, pridáme dve štipky soli, 1 polievkovú lyžicu ryžového octu, premiešame, zakryjeme pokrývkou a necháme 5-10 minút odstáť.
- Nori riasy postriháme na tenké pásiky a avokádo nakrájame tiež.
- Všetky ingrediencie potom poukladáme na ryžu tak, aby sa nám pri pohľade na tanier zatajil dych, či spustili slinky od šťastia.
- Pred servírovaním posypeme misu sezamom alebo inými obľúbenými drvenými orieškami, pokrvapkáme sezamovým olejom, prípadne ešte srirachou, tamari omáčkou či limetkovou šťavou.
Tip na urýchlenie prípravy: Ak nemáte problém stráviť čerstvú zeleninu, mrkvu opražiť nemusíte a namiesto cukiny môžete použiť uhorku, takže bude stačiť ingrediencie len nakrájať. V tomto prípade odporúčame poliať alebo zmiešať nespracované ingrediencie veganézou či kešu krémom a pokvapkať tamari omáčkou, aby vašej poké mise nechýbala šťava 😉
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!