Ingrediencie (2 porcie, 50 minút pred-prípravy a 30 minút varenia)

Na nakladaný melón:

  • tretina väčšieho červeného melóna (žltý tiež prichádza do úvahy)
  • 2-3ČL omáčky Sriracha
  • 2-3ČL tamari omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 jarná cibuľka
  • 2PL tahini pasty
  • 1/2 limetky
  • ume ocot podľa potreby

Na sushi ryžu:

  • 1 hrnček bezlepkovej sushi ryže (alebo odporúčame ryžu Arborio)
  • 2 hrnčeky vody
  • 1PL ryžového octu
  • štipka soli

Ostatné ingrediencie:

  • 1 cukina
  • 1 mrkva
  • 1/2 avokáda
  • 2-3 špargle
  • morské riasy (nori alebo wakame) na posypanie
  • sezamové semiačka na posypanie
  • soľ a korenie podľa osobných preferencii
  • olej na jemné opraženie

Postup

 

  1. Ideálne deň alebo aspoň pár hodín pred naším hawajským obedom pokrájame melón na kocky a vyberieme z neho semiačka.
  2. Potom rozpučíme alebo nakrájame cesnak a opražíme ho do zlatista na oleji, aby chuť prenikla olejom. Tento olej zmiešame s ostatnými tekutými ingredienciami na prípravu melónu. (Ak cesnak vieme stráviť, jednoducho jeden pretlačený strúčik primiešame do zmesi).
  3. Ešte primiešame na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a pár lyžičkami tohto nálevu pokropíme naše kocky melónu na plechu. Potom kúsky melónu premiešame (pokojne rukou), aby sa nám ešte obalili v šťave.
  4. Melón pečieme zhruba 40 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov.
  5. Melón potom necháme vychladnúť, primiešame k nemu zbytok nálevu a odložíme do chladničky.
  6. Na druhý deň, respektíve keď začneme našu poké misu pripravovať, melón znovu vytiahneme z chladničky, aby sa ohriala na izbovú teplotu.
  7. Ryžu na 20 minút namočíme do vody, potom zlejeme, opláchneme a dáme variť s 2 hrnčekmi vody.
  8. Kým sa ryža varí s otvorenou pokrývkou a za jemného bublania, ošúpeme a nakrájame ostatné ingrediencie. Ideálne na podobne veľké kúsky.
  9. Všetky zeleniny odporúčame do zmäknutia opražiť na preferovanom korení a oleji. Šparglu môžeme napríklad jemne opražiť na kokosovom oleji a pridať chilli. Mrkvu môžeme pri restovaní poliať tamari omáčkou a k cukine sa hodí napríklad šafrán, alebo ju po 1-2 minútkach na panvici v miske zmiešame s obľúbenou veganézou. Tu máme veľký priestor na experimenty, tak do toho 🙂
  10. Keď v hrnci s ryžou už nie je voda, pridáme dve štipky soli, 1 polievkovú lyžicu ryžového octu, premiešame, zakryjeme pokrývkou a necháme 5-10 minút odstáť.
  11. Nori riasy postriháme na tenké pásiky a avokádo nakrájame tiež.
  12. Všetky ingrediencie potom poukladáme na ryžu tak, aby sa nám pri pohľade na tanier zatajil dych, či spustili slinky od šťastia.
  13. Pred servírovaním posypeme misu sezamom alebo inými obľúbenými drvenými orieškami, pokrvapkáme sezamovým olejom, prípadne ešte srirachou, tamari omáčkou či limetkovou šťavou.

Tip na urýchlenie prípravy: Ak nemáte problém stráviť čerstvú zeleninu, mrkvu opražiť nemusíte a namiesto cukiny môžete použiť uhorku, takže bude stačiť ingrediencie len nakrájať. V tomto prípade odporúčame poliať alebo zmiešať nespracované ingrediencie veganézou či kešu krémom a pokvapkať tamari omáčkou, aby vašej poké mise nechýbala šťava 😉

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!