Slaný koláč s kapustou
Ingrdiencie (2-3 porcie), doba prípravy 1 hod.
- 100g teffovej múky
- 100g pohánkovej múky
- 100g tapiokovej múky
- 200g zemiakovej múky
- 0,5 balenia kypriaceho prášku
- štipka čierneho kmínu
- 0,5-1ČL soli
- 100g údeného tempehu (polovica balenia)
- 400-500g kapusty
- 7PL sójového jogurtu
- 6PL slnečnicového oleja
Postup
- Zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Nakrájame kapustu, ako aj tempeh na drobno. Kapustu a za hrsť kociek tempehu, spolu s jogurtom a olejom zmiešame so suchou zmesou.
- Ak je cesto suché, pridáme viac slnečnicového oleja a sójového jogurtu.
- Keď máme cesto pripravené, položíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie a vytvarujeme ho do cca. 1 cm hrubej, kruhovej formy.
- Potom na vrch cesta zatlačíme zvyšné kúsky tempehu.
- Koláč teraz dáme piecť na 30-40 minút na 180-200 stupňoch.
- Na panvici potom vypražíme cesnak (a prípadne aj chilli papričky). Týmto olejom potom potrieme koláč a necháme ho piecť do zlatista.
- Koláč necháme vychladnúť a až potom krájame a podávame.
Tip na receptár: K tomuto receptu nás inšpirovala kniha úspešnej slovenskej blogerky s názvom Slovegan. Nemá recepty pre celiatikov, no chute spája perfektne. Ďakujeme za inšpiráciu.
Tip na náhražku mliečnych produktov: Sójový jogurt môžete v tomto recepte nahradiť rastlinným mliekom (zhruba 300 ml). V obchode Vegana oproti železničnej stanici v Petržalke však nájdete aj sójovú alternatívu smotany a tvarohu značky Soyananda.
Tip 3: Ak chceme, aby bol koláč viac sýty, môžeme do cesta pridať malé kocky tofu.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!