Ingrdiencie (2-3 porcie), doba prípravy 1 hod.

  • 100g teffovej múky
  • 100g pohánkovej múky
  • 100g tapiokovej múky
  • 200g zemiakovej múky
  • 0,5 balenia kypriaceho prášku
  • štipka čierneho kmínu
  • 0,5-1ČL soli
  • 100g údeného tempehu (polovica balenia)
  • 400-500g kapusty
  • 7PL sójového jogurtu
  • 6PL slnečnicového oleja

Postup

  1. Zmiešame všetky suché ingrediencie. 
  2. Nakrájame kapustu, ako aj tempeh na drobno. Kapustu a za hrsť kociek tempehu, spolu s jogurtom a olejom zmiešame so suchou zmesou.
  3. Ak je cesto suché, pridáme viac slnečnicového oleja a sójového jogurtu.
  4. Keď máme cesto pripravené, položíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie a vytvarujeme ho do cca. 1 cm hrubej, kruhovej formy. 
  5. Potom na vrch cesta zatlačíme zvyšné kúsky tempehu. 
  6. Koláč teraz dáme piecť na 30-40 minút na 180-200 stupňoch.  
  7. Na panvici potom vypražíme cesnak (a prípadne aj chilli papričky). Týmto olejom potom potrieme koláč a necháme ho piecť do zlatista. 
  8. Koláč necháme vychladnúť a až potom krájame a podávame. 

Tip na receptár: K tomuto receptu nás inšpirovala kniha úspešnej slovenskej blogerky s názvom Slovegan. Nemá recepty pre celiatikov, no chute spája perfektne. Ďakujeme za inšpiráciu. 

Tip na náhražku mliečnych produktov: Sójový jogurt môžete v tomto recepte nahradiť rastlinným mliekom (zhruba 300 ml). V obchode Vegana oproti železničnej stanici v Petržalke však nájdete aj sójovú alternatívu smotany a tvarohu značky Soyananda.