Šošovicová polievka s hríbami
Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)
- hrsť šošovice (odporúčame hnedú)
- 300-400g hríbov (odporúčame šampiňóny)
- 1 mrkva (či iná koreňová zelenina)
- 2-4 zemiaky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka alebo červená cibuľa
- korenie (odporúčame fenikel, aníz, rascu a čierne korenie)
- soľ
- zeleninový alebo hubový bujón
- min. 1/2 L vody alebo zeleninového vývaru
- olej na opraženie cibuľky
- bezlepková múka na posypanie (dobrovoľne)
Postup
- Šošovicu namočíme na noc, alebo minimálne na 2 hodiny do vody.
- Cesnak a cibuľku nakrájame a potom osmahneme (ideálne v tlakovom hrnci) spolu s korením a soľou na oleji kým nezačnú voňať.
- Do hrnca pridáme na plátky nakrájané hríby a opražíme ich.
- Potom v hrnci opražíme aj na kocky nakrájanú mrkvu a zemiaky.
- Ešte scedíme a premyjeme šošovicu a tiež ju pridáme do hrnca.
- Teraz môžeme zmes jemne posypať múkou a zapražiť do zlatista.
- Všetko podlejeme vodou či vývarom, prípadne pridáme aj bujón.
- Polievku varíme zhruba 20 minút v tlakovom hrnci, alebo hodinu v obyčajnom.
- Pred podávaním dosolíme a dokoreníme, prípadne ozdobíme lístkami petržlenu.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!