Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)

  • hrsť šošovice (odporúčame hnedú)
  • 300-400g hríbov (odporúčame šampiňóny)
  • 1 mrkva (či iná koreňová zelenina)
  • 2-4 zemiaky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka alebo červená cibuľa
  • korenie (odporúčame fenikel, aníz, rascu a čierne korenie)
  • soľ
  • zeleninový alebo hubový bujón
  • min. 1/2 L vody alebo zeleninového vývaru
  • olej na opraženie cibuľky
  • bezlepková múka na posypanie (dobrovoľne)

Postup

  1. Šošovicu namočíme na noc, alebo minimálne na 2 hodiny do vody.
  2. Cesnak a cibuľku nakrájame a potom osmahneme (ideálne v tlakovom hrnci) spolu s korením a soľou na oleji kým nezačnú voňať.
  3. Do hrnca pridáme na plátky nakrájané hríby a opražíme ich.
  4. Potom v hrnci opražíme aj na kocky nakrájanú mrkvu a zemiaky.
  5. Ešte scedíme a premyjeme šošovicu a tiež ju pridáme do hrnca.
  6. Teraz môžeme zmes jemne posypať múkou a zapražiť do zlatista.
  7. Všetko podlejeme vodou či vývarom, prípadne pridáme aj bujón.
  8. Polievku varíme zhruba 20 minút v tlakovom hrnci, alebo hodinu v obyčajnom.
  9. Pred podávaním dosolíme a dokoreníme, prípadne ozdobíme lístkami petržlenu.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!