Ingrediencie (4 porcie, doba prípravy 45 min.)

  • 1 hrsť červenej šošovice
  • 3 zemiaky
  • 1 červená mrkva
  • 1 žltá mrkva
  • štvrtka kalerábu (prípadne iná koreňová zelenina)
  • šťava z limetky
  • lístky čerstvej mäty
  • 2 plátky kurkumy
  • plátky cesnaku (alebo aj cibuľky podľa potreby)
  • korenie podľa vlastnej chute (odporúčame fenikel, aníz, bobkový list, či kmín)
  • cca. 1/2 L vody (podľa toho akú hustú máme polievku radi)

Postup

  1. Červenú šošovicu necháme na noc odstáť vo vode. Potom ju zlejeme a opláchneme.
  2. Cesnak, kurkumu a iné koreniny necháme zohriať na oleji.
  3. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu so šošovicou, posolíme a premiešame na ohni, aby sa nám zelenina jemne opiekla.
  4. Pridáme vodu a necháme zhruba 15 minút variť v tlakovom hrnci, či do zmäknutia v obyčajnom.
  5. Potom ako polievku odstavíme a 10 minút postojí, pridáme podľa vlastnej chuti šťavu z limetky.
  6. Podávame ozdobenú mätovými lístkami.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!