Ingrediencie (6 porcií, doba prípravy 1 hod.)

  • 1/2 tekvice hokaido
  • 1 mrkva
  • 1-2 zemiaky
  • 1 paštrnák
  • 1 stredne veľký sladký zemiak
  • hrsť červenej šošovice (dobrovoľne)
  • 1-2PL tamari omáčky
  • 2-3PL miso pasty
  • šťava z 1-2 limetiek
  • hŕstka lístkov mäty
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka (dobrovoľne)
  • zopár plátkov kurkumy, či štipka prášku
  • 2ČL soli
  • štipka feniklu, anízu, červenej papriky, senovky gréckej či iného obľúbeného korenia
  • 1,5L vody (podľa toho akú hustú polievku chceme)

Postup

  1. Červenú šošovicu necháme pár hodín, alebo celú noc odstáť vo vode.
  2. Cesnak, prípadne aj šalotku nakrájame najemno a  vypražíme na oleji spolu s korením a štipkou soli.
  3. Potom nakrájame zvyšok zeleniny, chvíľu pražíme, pridáme zvyšok soli a miešame. Pri tomto kroku pripomíname, že hokaido nemusíte ošúpať, len odstráňte semiačka. Zeleninu pritom kľudne nakrájajte na väčšie kúsky, ak budete polievku mixovať.
  4. Šošovicu zlejeme, opláchneme vodou a pridáme do hrnca – tlakového či obyčajného.
  5. Pridáme vodu a varíme pokiaľ zelenina nezmäkne.
  6. Potom polievku odstavíme, prípadne zmixujeme, pridáme miso, tamari omáčku, šťavu z limetiek, prisolíme ak je treba a podávame s listami mäty.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!