Tekvicová polievka so sladkým zemiakom a šošovicou
Ingrediencie (6 porcií, doba prípravy 1 hod.)
- 1/2 tekvice hokaido
- 1 mrkva
- 1-2 zemiaky
- 1 paštrnák
- 1 stredne veľký sladký zemiak
- hrsť červenej šošovice (dobrovoľne)
- 1-2PL tamari omáčky
- 2-3PL miso pasty
- šťava z 1-2 limetiek
- hŕstka lístkov mäty
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka (dobrovoľne)
- zopár plátkov kurkumy, či štipka prášku
- 2ČL soli
- štipka feniklu, anízu, červenej papriky, senovky gréckej či iného obľúbeného korenia
- 1,5L vody (podľa toho akú hustú polievku chceme)
Postup
- Červenú šošovicu necháme pár hodín, alebo celú noc odstáť vo vode.
- Cesnak, prípadne aj šalotku nakrájame najemno a vypražíme na oleji spolu s korením a štipkou soli.
- Potom nakrájame zvyšok zeleniny, chvíľu pražíme, pridáme zvyšok soli a miešame. Pri tomto kroku pripomíname, že hokaido nemusíte ošúpať, len odstráňte semiačka. Zeleninu pritom kľudne nakrájajte na väčšie kúsky, ak budete polievku mixovať.
- Šošovicu zlejeme, opláchneme vodou a pridáme do hrnca – tlakového či obyčajného.
- Pridáme vodu a varíme pokiaľ zelenina nezmäkne.
- Potom polievku odstavíme, prípadne zmixujeme, pridáme miso, tamari omáčku, šťavu z limetiek, prisolíme ak je treba a podávame s listami mäty.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!