Vegánsky boršč à la Kate Skurikhina
Ingredincie (4 porcie, doba prípravy 3 hod.)
- 2 malé hrnčeky bielej fazule
- 1 bobkový list
- 5-6 celých zrniek korení
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 červené repy
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 zemiak
- dostatočné množstvo strúhanej kapusty
Postup
1. Fazuľu treba cez noc namočiť. Povaríme hodinu až dve. Pridáme trochu soli, bobkový list a zrnká korenia.
2. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme olivový olej a nakrájanú cibuľu pražíme na miernom oleji cca 5 minút. Pridáme štipku soli a korenie.
3. Nakrájame cesnak a pridáme do panvice, kde sa nám už smaží cibuľa.
4. Mrkvu nakrájame na tenké pásiky a pridáme do zmesi na panvici. Necháme pomaly pražiť cca 10 minút. Zatiaľ nakrájame na tenké pásiky červenú repu.
5. Repu pridáme na panvicu a pridáme trochu citrónovej šťavy, aby si polievka uchovala žiarivú farbu. Pridáme lyžicu hnedého cukru.
6. Všetku praženú zeleninu odsunieme na bok panvice a pridáme paradajkový pretlak. Necháme ho usmažiť na pár minút samostatne predtým, ako ho zmiešame so zeleninou.
7. Teraz všetko zmiešame spolu a pridáme jeden malý hrnček tekutiny, v ktorej sa varili fazule.
8. Necháme mix jemne bublať a postupne pridávame vodu, aby zmes vyzerala ako hustá omáčka.
9. Teraz nakrájame zemiak na malé kocky a pridáme do polievkového hrnca, kde je povarená fazuľa.
10. Nastrúhame kapustu a pridáme do hrnca.
11. Teraz pridáme zeleninu z panvice do polievkového hrnca. Pridáme zeleninovú kocku na dochutenie podľa potreby.
12. Podávame teplé.
Tip Jedloznačne: Sójový jogurt chutí super s touto polievkou. 🙂
Dobrú chuť Vám praje Jedloznačne!