Vegánsky stroganoff s ryžou
Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.
Na ryžu:
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 5 bobuliek šušených borievok
- 2 bobkové listy
- olivový olej
Na stoganoff:
- 500g hlivy ustricovej
- 1ČL jablčného octa
- 1PL horčice
- 1PL žltej miso pasty
- 100g kešu orechov
- 100 ml vody
- 1/2 citrónu
- štipka koriandru
- štipka soli
- olivový olej
- 4 plátky kurkumy
Postup
- Kešu orechy necháme 2-4 hodiny vylúhovať vo vode.
- Hlivu ustricovú umyjeme a potrháme na pásiky.
- Na panvici ohrejeme olivový olej spolu s kurkumou a koriandrom (alebo iným korením podľa vašich chuťových preferencii).
- Na rozohriatu panvicu dáme vypražiť pásiky hlivy ustricovej a necháme ich vyprážať zhruba 20 minút na oleji a vo vlastnej šťave.
- Do menšieho hrnca nalejeme olej a pridáme hrnček ryže.
- Premiešame s olejom a pridáme 2 hrnčeky vody a koreniny.
- Necháme zovrieť, potom znížime plameň a necháme slabo vrieť, kým sa voda nevyparí a ryža nezmäkne.
- Potom vypneme plameň, hrnček zakryjeme a necháme odstáť ďalších 10 minút.
- Na panvicu s hlivou ustricovou pritlačíme hrniec a necháme hlivu pripiecť zhruba 4 minúty tak, aby nadobudla príchuť opraženého mäsa a hnedastú farbu.
- Hrniec znovu zdvihneme, premiešame hlivu a hrncom ju ešte raz pritlačíme k dnu panvice.
- Kešu orechy opláchneme a zmixujeme so zhruba 100 ml vody, citrónom a štipkou soli.
- Kešu krém prilejeme do panvice s jemne pripečenou hlivou ustricovou.
- Keď zmes zhustne, vypneme plameň a primiešame taktiež jablčný ocot, miso pastu a horčicu.
- Takto pripravený stroganoff z hlivy ustricovej, podávame na ryži.
- Servírujeme s olivovým olejom.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!