Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.

Na ryžu:

  • 1 hrnček ryže
  • 2 hrnčeky vody
  • 5 bobuliek šušených borievok
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej

Na stoganoff:

  • 500g hlivy ustricovej
  • 1ČL jablčného octa
  • 1PL horčice
  • 1PL žltej miso pasty
  • 100g kešu orechov
  • 100 ml vody
  • 1/2 citrónu
  • štipka koriandru
  • štipka soli
  • olivový olej
  • 4 plátky kurkumy

Postup

  1. Kešu orechy necháme 2-4 hodiny vylúhovať vo vode.
  2. Hlivu ustricovú umyjeme a potrháme na pásiky.
  3. Na panvici ohrejeme olivový olej spolu s kurkumou a koriandrom (alebo iným korením podľa vašich chuťových preferencii).
  4. Na rozohriatu panvicu dáme vypražiť pásiky hlivy ustricovej a necháme ich vyprážať zhruba 20 minút na oleji a vo vlastnej šťave.
  5. Do menšieho hrnca nalejeme olej a pridáme hrnček ryže.
  6. Premiešame s olejom a pridáme 2 hrnčeky vody a koreniny.
  7. Necháme zovrieť, potom znížime plameň a necháme slabo vrieť, kým sa voda nevyparí a ryža nezmäkne.
  8. Potom vypneme plameň, hrnček zakryjeme a necháme odstáť ďalších 10 minút.
  9. Na panvicu s hlivou ustricovou pritlačíme hrniec a necháme hlivu pripiecť zhruba 4 minúty tak, aby nadobudla príchuť opraženého mäsa a hnedastú farbu.
  10. Hrniec znovu zdvihneme, premiešame hlivu a hrncom ju ešte raz pritlačíme k dnu panvice.
  11. Kešu orechy opláchneme a zmixujeme so zhruba 100 ml vody, citrónom a štipkou soli.
  12. Kešu krém prilejeme do panvice s jemne pripečenou hlivou ustricovou.
  13. Keď zmes zhustne, vypneme plameň a primiešame taktiež jablčný ocot, miso pastu a horčicu.
  14. Takto pripravený stroganoff z hlivy ustricovej, podávame na ryži.
  15. Servírujeme s olivovým olejom.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!