Ingrediencie na vianočné tekvicové podkovičky (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)

  • 1/2 tekvice hokkaido
  • 1PL miso pasty
  • cícerová múka na obalovanie
  • ryžový alebo slnečnicový olej
  • bezlepková strúhanka na obalovanie
  • 2PL mletých ľanových semiačok
  • 100-150ml vody
  • 0,5ČL soli
  • 2 plátky riase Nori

Igrediencie na vegánsky zemiakový šalát (2 porcie, doba prípravy s vopred uvarenými zemiakmi 3/4 hod)

  • 10ks stredne veľkých zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1ks petržlenu
  • 10dkg celeru
  • 4ks stredne veľkých nakládaných uhoriek
  • soľ
  • čierne korenie
  • vegánska majonéza
  • horčica

Postup

Vianočné tekvicové podkovičky

  1. Tekvicu nakrájame a ošúpeme aby nám vznikli podkovičky
  2. Pripravíme náhradu vajíčka zmiešaním rozmixovaných ľanových semiačok s vodou a malými kúskami Nori riasy.
  3. Podkovičky natrieme miso pastou, potom obalíme v cícerovej múke, akoby ‘oblepíme’ hmotou ľanových semiačok, nakoniec ich obalíme v strúhanke a dotvarujeme aby bol celý povrch podkovičiek zakrytý.
  4. Obalené kúsky tekvice opražíme z oboch strán na oleji. Olej musí pritom pokrývať celý povrch panvice, aby sa nám nepripiekli.
  5. Keď sú opečené obalíme ich v hrubšom papierovom obrúsku alebo necháme odkvapkať z oleja. Aby sme zneutralizovali olej, možeme aj pokropiť tekvicové podkovičky citrónovou šťavou. 

Tip 1: Cícerové placky. Zo zvyšnej cícerovej múky môžete po pridaní vody na panvičke upražiť jednoduché, chutné a výživné palacinky, či placky ako odmenu po vianočnom varení 😉

Tip 2: Tofu ako alternatíva tekvice. Ak nemáte alergiu na sóju, pokojne si spravte aj ‘rybacie’ tofu prsty. Postup je rovnaký okrem začiatku, kedy po natretí miso pastou tofu najprv obalíme v jednom pásiku riasy a až potom začneme obalovať v múke, náhražke vajíčka a strúhanke.

Tip 3: Namiesto strúhanky použite kľudne rozdrvené bezlepkové vločky, alebo čisto kukuričné. V bezlepkových strúhankách je totiž často aj sójová múka.

 

Vegánsky zemiakový šalát

  1. Deň vopred si uvaríme zemiaky.
  2. Keď vychladnú, olúpeme ich a uložíme na chladné miesto.
  3. Na druhý deň si spoločne v hrnci uvaríme mrvu, zeler a petržlen.
  4. Až sa uvaria a tiež vychladnú, nakrájame ich spoločne so zemiakmi a zavarenými kyslými uhorkami na malé kocky.
  5. Všetky ingrediencie spoločne vložíme do veľkej misy.
  6. Postupne k nim podľa chuti pridávame soľ, čierne korenie, horčicu a vegánsku majonézu.
  7. Následne všetko (najlepšie čistými rukami) opatrne, ale dokonale premiešame.
  8. Necháme na chladnom mieste odležať a podávame.

Náš tip: Tento rok budeme podávať zemiakový šalát s vianočnými tekvicovými podkovičkami alebo Beyond Meat bielymi klobáskami.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!