Vianočné tekvicové podkovičky a zemiakový šalát od babky Danky
Ingrediencie na vianočné tekvicové podkovičky (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)
- 1/2 tekvice hokkaido
- 1PL miso pasty
- cícerová múka na obalovanie
- ryžový alebo slnečnicový olej
- bezlepková strúhanka na obalovanie
- 2PL mletých ľanových semiačok
- 100-150ml vody
- 0,5ČL soli
- 2 plátky riase Nori
Igrediencie na vegánsky zemiakový šalát (2 porcie, doba prípravy s vopred uvarenými zemiakmi 3/4 hod)
- 10ks stredne veľkých zemiakov
- 2 mrkvy
- 1ks petržlenu
- 10dkg celeru
- 4ks stredne veľkých nakládaných uhoriek
- soľ
- čierne korenie
- vegánska majonéza
- horčica
Postup
Vianočné tekvicové podkovičky
- Tekvicu nakrájame a ošúpeme aby nám vznikli podkovičky
- Pripravíme náhradu vajíčka zmiešaním rozmixovaných ľanových semiačok s vodou a malými kúskami Nori riasy.
- Podkovičky natrieme miso pastou, potom obalíme v cícerovej múke, akoby ‘oblepíme’ hmotou ľanových semiačok, nakoniec ich obalíme v strúhanke a dotvarujeme aby bol celý povrch podkovičiek zakrytý.
- Obalené kúsky tekvice opražíme z oboch strán na oleji. Olej musí pritom pokrývať celý povrch panvice, aby sa nám nepripiekli.
- Keď sú opečené obalíme ich v hrubšom papierovom obrúsku alebo necháme odkvapkať z oleja. Aby sme zneutralizovali olej, možeme aj pokropiť tekvicové podkovičky citrónovou šťavou.
Tip 1: Cícerové placky. Zo zvyšnej cícerovej múky môžete po pridaní vody na panvičke upražiť jednoduché, chutné a výživné palacinky, či placky ako odmenu po vianočnom varení ?
Tip 2: Tofu ako alternatíva tekvice. Ak nemáte alergiu na sóju, pokojne si spravte aj ‘rybacie’ tofu prsty. Postup je rovnaký okrem začiatku, kedy po natretí miso pastou tofu najprv obalíme v jednom pásiku riasy a až potom začneme obalovať v múke, náhražke vajíčka a strúhanke.
Tip 3: Namiesto strúhanky použite kľudne rozdrvené bezlepkové vločky, alebo čisto kukuričné. V bezlepkových strúhankách je totiž často aj sójová múka.
Vegánsky zemiakový šalát
- Deň vopred si uvaríme zemiaky.
- Keď vychladnú, olúpeme ich a uložíme na chladné miesto.
- Na druhý deň si spoločne v hrnci uvaríme mrvu, zeler a petržlen.
- Až sa uvaria a tiež vychladnú, nakrájame ich spoločne so zemiakmi a zavarenými kyslými uhorkami na malé kocky.
- Všetky ingrediencie spoločne vložíme do veľkej misy.
- Postupne k nim podľa chuti pridávame soľ, čierne korenie, horčicu a vegánsku majonézu.
- Následne všetko (najlepšie čistými rukami) opatrne, ale dokonale premiešame.
- Necháme na chladnom mieste odležať a podávame.
Náš tip: Tento rok budeme podávať zemiakový šalát s vianočnými tekvicovými podkovičkami alebo Beyond Meat bielymi klobáskami.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!