Zapekané sladké zemiaky s tekvicou a kelom
Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 45 minút)
- 2 hrste na kocky nakrájaného sladkého zemiaku
- 2 hrste na kocky nakrájanej maslovej tekvice
- 5 listov kelu
- olej na vyprážanie (napríklad slnečnicový)
- olivový olej na pokvapkanie
- 1ČL miso pasty (prípadne 1PL bezlepkovej sójovej omáčky či tamari omáčky)
- koreniny na ochutenie (napríklad chilli, curry, kurkumu)
- štipka soli
- prípadne aj citrón, oriešky podľa chuti a tahini pasta
Postup
- Sladký zemiak a maslovú tekvicu nakrájame na rovnomerne veľké kocky.
- Poukladáme ich na plech obložený papierom na pečenie.
- Posolíme ich, pokropíme olivovým olejom a dáme piecť na zhruba 20 minút na 180-200 stupňov.
- Listy kelu opláchneme, vykrojíme hlavnú ‘žilu’ a zvyšok lístkov nakrájame alebo potrháme na menšie kúsky.
- Tieto na oleji spolu s koreninami opražíme – koreniny na slabom ohni ako prvé a potom pridáme kelové lístky a môžeme zvýšiť teplotu.
- Keď je kel možno už do 5 minút opražený, no nie spálený, vypneme oheň, primiešame miso a prípadne aj štipľavú papriku.
- Kocky na plechu po 10 minútach skontrolujeme, podľa typu trúby pomiešame a necháme rovnomerne dopiecť.
- Posledný krok je zmiešanie kelu s pečenými kockami a dochutenie podľa aktuálnych potrieb nášho tela a chuťových pohárikov.
Tip pre vegetariánov: Osviežujúci kel v tomto recepte slobodne vystriedajte pórom nakrájaným na kolieska a upravený na spôsob kelu v tomto recepte. Servírovať v tom prípade navrhujeme naložením póriku na kocky sladkých zemiakov a tekvice.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!