Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 45 minút)

  • 2 hrste na kocky nakrájaného sladkého zemiaku
  • 2 hrste na kocky nakrájanej maslovej tekvice
  • 5 listov kelu
  • olej na vyprážanie (napríklad slnečnicový)
  • olivový olej na pokvapkanie
  • 1ČL miso pasty (prípadne 1PL bezlepkovej sójovej omáčky či tamari omáčky)
  • koreniny na ochutenie (napríklad chilli, curry, kurkumu)
  • štipka soli
  • prípadne aj citrón, oriešky podľa chuti a tahini pasta

Postup

  1. Sladký zemiak a maslovú tekvicu nakrájame na rovnomerne veľké kocky.
  2. Poukladáme ich na plech obložený papierom na pečenie.
  3. Posolíme ich, pokropíme olivovým olejom a dáme piecť na zhruba 20 minút na 180-200 stupňov.
  4. Listy kelu opláchneme, vykrojíme hlavnú ‘žilu’ a zvyšok lístkov nakrájame alebo potrháme na menšie kúsky.
  5. Tieto na oleji spolu s koreninami opražíme – koreniny na slabom ohni ako prvé a potom pridáme kelové lístky a môžeme zvýšiť teplotu.
  6. Keď je kel možno už do 5 minút opražený, no nie spálený, vypneme oheň, primiešame miso a prípadne aj štipľavú papriku.
  7. Kocky na plechu po 10 minútach skontrolujeme, podľa typu trúby pomiešame a necháme rovnomerne dopiecť.
  8. Posledný krok je zmiešanie kelu s pečenými kockami a dochutenie podľa aktuálnych potrieb nášho tela a chuťových pohárikov.

Tip pre vegetariánov: Osviežujúci kel v tomto recepte slobodne vystriedajte pórom nakrájaným na kolieska a upravený na spôsob kelu v tomto recepte. Servírovať v tom prípade navrhujeme naložením póriku na kocky sladkých zemiakov a tekvice.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!