Zeleninové šatôčky à la čínske jiaozi
Ingredienie (3 porcie, príprava 1,5 hod.)
Na cesto
- 300g ryžovej múky
- 150g tapiokovej múky
- štipka soli
- 150-200ml teplej vody
Na plnku
- 4 zemiaky
- šťava z 1/2 limetky
- 2 jarné cibuľky
- 1/2 červenej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli (ideálne čiernej himalájskej)
- štipka korenia sumac (dobrovoľne)
- 1-2ČL tahini
- 2ČL tamari omáčky
- tamari omáčka alebo bezlepková sójová omáčka na namočenie šatôčok
Postup
- Zemiaky ošúpeme a naparíme.
- Cesnak a cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na panvičke na oleji.
- Keď začnú rozvoniavať, pridáme aj nakrájanú jarnú cibuľku a opražíme ju do mäkka.
- Keď sú zemiaky mäkké, rozpučíme ich a zmiešame s ostatnými ingredienciami.
- Ďalším krokom je zmiešať múky v miske a priliať vodu tak, aby sme vytvarovali jednu guličku.
- Postupne potom z tejto jednej guličky tvoríme malé tak, aby nám z nich vznikli placky veľké ako dlaň.
- Malú guličku položíme na potravinovú fóliu (alebo papier na pečenie), prstami z nej vytvarujeme placku. Dajte si pozor, aby nebola príliš tenká, lebo sa začne toto krehké cesto trhať.
- Na placku dáme čajovú lyžičku plnky, ktorú zakryjeme cestom pomocou fólie. Jemne pozatláčame miesto, kde sa cesto spája, odlepíme fóliu a vytvarujeme konce šatôčok.
- Posledným krokom je naliať vodu na spodok panvice. Počkáme kým voda zovrie, do panvice uložíme šatôčky, prikryjeme pokrievkou a necháme ich 3 minúty dusiť.
- Servírujeme so sójovou tamari omáčkou.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!