Ingrediencie (2 porcie - 8 placiek) čas prípravy 45 min.

Na placky

  • polovica stredne veľkého patizónu
  • 3-4 väčších zemiakov
  • po 1ČL koriandru, anízu, sumacu a soli

Na dip

  • 2-3 citróny
  • 2ČL miso pasty
  • 2PL olivového oleja
  • 2PL tahini pasty

Postup

  1. Ošúpané zemiaky nastrúhame na drobno. Patizón taktiež ošúpeme a vyberieme semiačka. Následne do tej istej misy nastrúhame patizón na drobno.
  2.  Zmes pretlačíme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy.
  3.  Pridáme koreniny, premiešame a začneme tvarovať tenšie placky veľkosti dlane. Pri tvarovaní vytláčame zvyšnú šťavu, ktorú zemiaky a patizón pustili.
  4. Vytvarované placky postupne ukladáme na plech obložený papierom na pečenie.
  5. Pred vložením do trúby vyhriatej na 180-200 stupňov placky pokvapkáme olivovým olejom. Placky pečieme z každej strany 10 až 15 minút.
  6. Kým sa placky pečú do misky vytlačíme citróny a zmiešame ich s ostatnými ingredienciami na dip.

Tip: Predtým, ako dáme placky piecť, posypeme jednu stranu syrom (vegánskym alebo parmezánom, ak ste vegetarián). Keď sa placky opečú z jednej strany, obrátime ich, posypeme syrom aj druhú stranu a dáme zapiecť. Takto vime tobohatiť chuť o niečo viac.

Tip na dip: Do omáčky môžeme primiešať aj proteínový prášok, napríklad ryžový alebo tekvicový.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!