Zemiakovo-patizónové placky
Ingrediencie (2 porcie - 8 placiek) čas prípravy 45 min.
Na placky
- polovica stredne veľkého patizónu
- 3-4 väčších zemiakov
- po 1ČL koriandru, anízu, sumacu a soli
Na dip
- 2-3 citróny
- 2ČL miso pasty
- 2PL olivového oleja
- 2PL tahini pasty
Postup
- Ošúpané zemiaky nastrúhame na drobno. Patizón taktiež ošúpeme a vyberieme semiačka. Následne do tej istej misy nastrúhame patizón na drobno.
- Zmes pretlačíme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy.
- Pridáme koreniny, premiešame a začneme tvarovať tenšie placky veľkosti dlane. Pri tvarovaní vytláčame zvyšnú šťavu, ktorú zemiaky a patizón pustili.
- Vytvarované placky postupne ukladáme na plech obložený papierom na pečenie.
- Pred vložením do trúby vyhriatej na 180-200 stupňov placky pokvapkáme olivovým olejom. Placky pečieme z každej strany 10 až 15 minút.
- Kým sa placky pečú do misky vytlačíme citróny a zmiešame ich s ostatnými ingredienciami na dip.
Tip: Predtým, ako dáme placky piecť, posypeme jednu stranu syrom (vegánskym alebo parmezánom, ak ste vegetarián). Keď sa placky opečú z jednej strany, obrátime ich, posypeme syrom aj druhú stranu a dáme zapiecť. Takto vime tobohatiť chuť o niečo viac.
Tip na dip: Do omáčky môžeme primiešať aj proteínový prášok, napríklad ryžový alebo tekvicový.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!