Ingrediencie (2 porcie), doba prípravy 1 hod.

Na šalát:

  • 9 menších zemiakov
  • 2 stredne veľká mrkvy
  • 3 menšie nakladané uhorky
  • 2ČL soli
  • 1 cibuľa
  • 200ml vody na cibuľkový vývar
  • štipka koriandru
  • 1PL Shiso ume octu
  • 1 tofu
  • 100-200ml vody na tofu krém

Na vianočné tofu:

  • 1 biele tofu
  • 2PL mletých ľanových semiačok
  • 100-150ml vody
  • 0,5ČL soli
  • zemiaková múka na obalovanie
  • kukuričná strúhanka alebo mleté vločky na obalovanie
  • 1 plátok riasy Nori
  • 1 citrón alebo limetka
  • olej na vyprážanie

Postup

Šalát:

  1. Zemiaky spolu s mrkvami uvaríme a podľa vašej preferencie ošúpeme pred alebo po varení. Keď sú hotové a vychladnuté, pokrájame varenú zeleninu na malé kocky. 
  2. Keď sa nám zemiaky varia, nakrájame cibuľku na malé kúsky a povaríme v cca. 200 ml vody do mäkka. 
  3. Tofu dáme spolu so štipkou soli, 1 lyžicou shiso ume octu a 100ml vody do mixéru a mixujeme až kým nebudeme mať krém na zemiakový šalát. Je možné, že budeme musieť postupne ešte pridávať vodu.
  4. Okrem toho ešte nakrájame nakladané uhorky a všetku zeleninu zmiešame. Do zmesi pridáme 1 lyžičku soli, koriandru, tofu krém a trochu vody, v ktorej sme varili cibuľku. 
  5. Šalát ochutnáme a prípadne dosolíme.

Tofu:

  1. Mleté ľanové semiačka zmiešame s vodou. Táto náhrada za vajíčko má byť tak tekutá, aby sa nám v nej dalo obaľovať. Ak príliš stuhne, pridáme vodu a premiešame.  
  2. Múku dáme do jednej nádoby a strúhanku spolu so soľou do druhej. 
  3. Tofu pozdĺžne prekrojíme na dve tenšie časti a obalíme v Nori riase. Riasu môžete navlhčiť aby lepšie lepila a ak chcete, z tofu môžete vykrojiť rybičku, aby sa podobalo na vianočného kapra. 
  4. Potom tofu obalíme v múke, v náhrade vajíčka a v strúhanke. 
  5. Z každej strany ho opražíme a môžeme podávať s kúskom citróna, či limetky. 

Tip: Ak máte intoleranciu alebo alergiu na morské riasy, Nori riasa sa dá nahradiť tým, že potriete tofu plátky miso pastou a posypete ich sezamovými semiačkami. Do náhrady vajíčok môžete pridať 2 ČL ume shiso octu, aby ste nahradili morskú chuť rias. 

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!