Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 1/2 hrste fazule, ideálne bielej
  • 1 cibuľa
  • 1ČL ume octu
  • 2ČL bezlepkovej sójovej omáčky
  • 3-4PL sójového alebo kešu jogurtu
  • olej na vyprážanie
  • 1/2 citróna
  • 1ČL soli
  • štipka chilli

Postup

  1. Fazuľky namočíme na noc do vody. Potom vodu zlejeme, fazuľku opláchneme a povaríme s trochou vody v tlakovom hrnci 15-20 minút, alebo do mäkka v obyčajnom hrnci.
  2. Cibuľku nakrájame na drobno a vypražíme na panvici do zlatista.
  3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Tie pridáme k cibuľke a pražíme do mäkka tak, aby boli opražené, no nie spálené. Keby nechceli zmäknúť, postupne ich podlievame vodou.
  4. Fazuľky zmixujeme s ostatnými ingredienciami (okrem chilli), pričom pridávame vodu podľa potreby. Výsledná zmes má byť relatívne tekutá. Ak si konzistenciou nie ste istá/istý, mrknite sa na instagramovú story pre tento recept.
  5. Tekutou zmesou podlejeme zemiaky a povaríme za stáleho miešania, pokiaľ omáčka nestuhne. Pred podávaním odporúčame posypať kúskami chilli.

Tip na servírovanie: K tomuto receptu sa výborne hodí aj údené chilli.

Tip na viac slovenskú verziu: Ak by ste chceli dosiahnuť chuť slovenskej kartošky, spolu s cibuľkou opražte aj kocky tempehu a servírujte s väčším množstvom jogurtu.

Tip pre alergikov na sóju: Jogurt kľudne nahraďte vodou a namiesto sójovej omáčky pridajte iné obľúbené ochucovadlo či koreniny.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!