Zemiaky s fazuľovou polevou
Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 1/2 hrste fazule, ideálne bielej
- 1 cibuľa
- 1ČL ume octu
- 2ČL bezlepkovej sójovej omáčky
- 3-4PL sójového alebo kešu jogurtu
- olej na vyprážanie
- 1/2 citróna
- 1ČL soli
- štipka chilli
Postup
- Fazuľky namočíme na noc do vody. Potom vodu zlejeme, fazuľku opláchneme a povaríme s trochou vody v tlakovom hrnci 15-20 minút, alebo do mäkka v obyčajnom hrnci.
- Cibuľku nakrájame na drobno a vypražíme na panvici do zlatista.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Tie pridáme k cibuľke a pražíme do mäkka tak, aby boli opražené, no nie spálené. Keby nechceli zmäknúť, postupne ich podlievame vodou.
- Fazuľky zmixujeme s ostatnými ingredienciami (okrem chilli), pričom pridávame vodu podľa potreby. Výsledná zmes má byť relatívne tekutá. Ak si konzistenciou nie ste istá/istý, mrknite sa na instagramovú story pre tento recept.
- Tekutou zmesou podlejeme zemiaky a povaríme za stáleho miešania, pokiaľ omáčka nestuhne. Pred podávaním odporúčame posypať kúskami chilli.
Tip na servírovanie: K tomuto receptu sa výborne hodí aj údené chilli.
Tip na viac slovenskú verziu: Ak by ste chceli dosiahnuť chuť slovenskej kartošky, spolu s cibuľkou opražte aj kocky tempehu a servírujte s väčším množstvom jogurtu.
Tip pre alergikov na sóju: Jogurt kľudne nahraďte vodou a namiesto sójovej omáčky pridajte iné obľúbené ochucovadlo či koreniny.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!