„… Aj keď to je to najpodstatnejšie v živote. Keď budeme stále riešiť druhých a nepochopíme, aká je naša podstata a poslanie, nikdy nebudeme naozaj šťastní,“ hovorí môj dlhoročný kamarát Patrik Žingor, s ktorým som sa rozprávala o milovaných masážach, upokojujúcom čikungu a životne dôležitých rituáloch.

…..

K práci maséra si sa dostal náhodou. Vedel si od začiatku, že to bude tvoja práca?

K masážam ma priviedol život v Izraeli. Priateľke, s ktorou som tam býval, nebolo dobre. Jeden známy mi poradil, aby som jej stlačil konkrétny bod na nohe, že sa jej uľaví. Naozaj to pomohlo, a tak som sa zoznámil s reflexnou masážou chodidiel. To bol prvý impulz, aby som sa po návrate na Slovensko začal venovať tomuto remeslu. Najprv som začal masírovať známych, nasledovali masérske kurzy a nakoniec sa zo mňa stal profesionál. Možno som podvedome nasledoval svojho otca, ktorý bol masérom pätnásť rokov. Chodieval do zahraničia s mladými futbalovými reprezentantmi a staral sa o nich.

Okrem masáží si aj veľký milovník čikungu. Ako si ho objavil?

O čikungu mi rozprával kamarát prvýkrát už v roku 2002. Zaujalo ma to, ale nakoniec som ho začal intenzívne praktikovať až o šesť rokov neskôr, keď som mal osobnú krízu. Už po prvej hodine som sa upokojil. To bolo pre mňa dôležité znamenie. Konečne som uvidel sám seba, lebo dovtedy som sa vnímal ináč. Žil som v sebaklame. Pochopil som, že som vôbec nerešpektoval a nepočúval druhú stranu. Mal som veľké ego, s ktorým bolo načase niečo urobiť. Začal som byť viac ticho, vyhľadával som samotu a intenzívne cvičil. Urobil som si všetky štyri stupne čikungu. Vtedy som už začal robiť v Terra Medice, kde som sa profesionálne veľmi posunul.

Slovo čikung je stále pre mnohých nové. Čo vlastne znamená?

Či je substancia v každom bode vo vesmíre a obsahuje informačnú, materiálnu a energetickú zložku. Kung znamená prácu, takže čikung je práca s energiou. Pri nej sa dostávame do stredu seba samých, kde je ukrytá prázdnota, pokoj duše, teda tao. Tao je boh, pravda, cesta, má viacero významov, ktoré sa nedajú opísať, pretože v opise sa tao stráca. Dá sa iba vnímať. Z prázdnoty podľa taoistov vzniklo všetko. Jing a jang, energia, hmota aj informácia. Tie kmitajú vo vlnách tak rýchlo, že ich nedokážeme postrehnúť vlastným okom, a preto sa javia ako prázdnota. Z nej vznikla dualita a z duality život na zemi. Vo všetkom je dualita. Poznáme dobro a zlo, noc a deň, príliv a odliv. Z duality vzniklo nebo, zem a človek. Z týchto základných aspektov vznikli ďalšie entity, ktoré nás odvádzajú od skutočnej podstaty. Narodíme sa, rodičia nás vychovajú, čo konkrétne znamená, že nás naprogramujú podľa vlastných predstáv a skúseností. Nemáme čas spoznať samých seba a svoju prirodzenosť, nie sme k tomu vedení. Čikung je jednou z foriem osobnej cesty za šťastím, aj keď, samozrejme, nie je jediná. Pre niekoho je alternatívou cvičenie piatich Tibeťanov, joga, fitnes, meditácia či beh. Dôležité je však pochopiť, že musíme začať u seba. Keď sa nám niečo nepáči, je to náš problém, nie problém druhého, ktorý o ňom ani nemusí vedieť. S čikungom som sa naučil mať rád samého seba, lebo keď som bol mladší, nikto ma to neučil. Rodičia neboli natoľko vedomí, aby to považovali za podstatné. Aj u mojich klientov vidím, kto sa má rád a kto nie. Poznám to podľa toho, ako si neveria a ako sa obviňujú. Zajedajú stres, priberajú, majú slabú vôľu.

Takí sme zrejme viacerí 🙂 Ako sa dá naučiť mať pevnú vôľu?

No to keby som vedel? (smiech). Ja som povedal svojmu mozgu, že raz si poriadny zákusok ešte dám a nejako som ho oklamal. Každý si musí nájsť svoj spôsob, ako si pevnú vôľu vybudovať. Musíme sa naučiť vychádzať so svojou vlastnou mysľou a vedieť s ňou pracovať. Zmyslom čikungu je utíšiť sa a spojiť sa s vnútorným ja. Múdrosť prichádza po stave pauzy, keď myšlienky zastanú.

To všetko si zistil vďaka čikungu?

Áno. Keď som ticho a viac počúvam svoje vnútro, problémy sa rozplynú. Už neprikladám veciam väčší význam, než si zaslúžia. Názor každého z nás je relatívny, môj tiež. Niekedy je lepšie ostať nestranný, nemíňať energiu zbytočne. Vtedy neubližujeme nikomu a hlavne nie sebe. To je podľa mňa základ, pracovať s mysľou. Vďaka čikungu som poznal čínske masáže. Keď človek cvičí, tak či chce, alebo nechce, napojí sa na energiu čínskych cvičení a starých čínskych majstrov a ich náuku. Vďaka čínskej filozofii starej viacej než 7000 rokov som dostával rôzne informácie, ktoré ma priviedli k masáži tuina. Pri jej vykonávaní cítim veci, ktoré som pri klasickej masáži necítil.

Existuje návod, ako si masáž čo najlepšie užiť?

Masáž funguje na troch úrovniach – energetickej, fyzickej a psychickej. Jej úlohou je psychická a fyzická regenerácia a vyrovnanie energie, ktorej majú ľudia väčšinou nedostatok alebo, naopak, prebytok. V uvoľnenom tele ľahšie nastávajú samoliečiace procesy. Aby som klientom naozaj pomohol, ideálne je, keď sú ticho a vnímajú len moje dotyky. V tichosti ku mne prichádza najviac nápadov, ako im pomôcť, a masáž má oveľa väčšie účinky. Niekedy však cítim, že sa klient potrebuje hlavne vyrozprávať. Vtedy sa sústredím najmä na počúvanie. Aj intenzitu masáže prispôsobujem danému človeku. Keď je niekto silnejší, potrebuje pritlačiť, keď je niekto štíhly, zídu sa mu ľahšie dotyky. Pred športovým výkonom je vhodná rýchlejšia masáž, ktorá nabudí svaly a minimalizuje možnosť úrazu. Po záťaží je dobré telo uvoľniť.

Vrátim sa ešte k tuine. Je účinnejšia ako klasická masáž?

To je individuálne. Tuina znamená masáž, úchop, tlak. Keď príde niekto psychicky na dne a ja ho budem mučiť tvrdými pohybmi, tak mu skôr ublížim. Vtedy mu odporučím ľahšiu, skôr antistresovú alebo reflexnú masáž, ktoré sú perfektné na psychické uvoľnenie. Ja ponúkam dvadsať druhov masáží a u každého klienta vyberiem intuitívne, čo práve potrebuje. Keď príde, na začiatku sa porozprávame, a ako ho budem masírovať, sa rozhodnem podľa jeho momentálneho stavu a kondície. Keď má niekto problémový chrbát, intuitívne použijem na uvoľnenie nejaký hmat z thajskej masáže alebo pohyb zo shiatzu. Momentálne každému klientovi uvoľňujem krčnú chrbticu pomocou hmatov z antistresovej masáže, pretože s ňou má problémy každý.

Okrem toho, že pomocou čikungu ľuďom pomáhaš, dá sa u teba na kurz aj prihlásiť?

Sám od seba nikoho na čikung nevábim, nevypisujem kurzy, pretože viem, že človek musí sám chcieť. Keď však vidím, že sa niekto ocitol v komplikovanej životnej situácii, tak mu o čikungu poviem. Najprv mu odporučím, aby si prečítal základné informácie, a potom môže prísť na kurz. Naučil som sa, že je kontraproduktívne niekoho tlačiť do niečoho, čo sám nechce. Väčšinou kurz pomohol ľuďom, ktorí sa preň rozhodli sami, a veľakrát im doslova zmenil život. Niekedy dám ľuďom potrebnú informáciu, ktorej neveria. Moja úprimná ochota pomôcť a zapálenie pre vec tak upadá. Vtedy si poviem, že už nebudem strácať energiu, zároveň si však položím otázku, či som ich nesúdil. Možno to neznamená, že nechcú, ale asi to tak má byť. Keď cítim, že som bol násilný, v mysli a v srdci ich prosím o odpustenie. Možno sme sa mali stretnúť len pre jednu vetu, ktorú som im povedal a ktorá u nich rezonovala. Dôležitá je pokora a umenie nesúdiť.

Si vyznávačom zdravého životného štýlu. Ako vyzerá tvoj ideálny deň?

Ráno si dám teplé jedlo. Pšeno, pohanku, vajíčko alebo tvaroh s jablkom vo veľkosti pästi. Rozhodne sa neprejedám. Medzi jedlami dodržiavam trojhodinové intervaly. Na desiatu si dám ovocie, na obed napríklad ryžu so šošovicou. Opäť len malú porciu, aby som vládal fungovať. Medzi jednotlivými jedlami pijem vodu. Nikdy nie spoločne s jedlom. Keď celý deň prednášam kurz čikungu, tak nepotrebujem jesť vôbec. Cvičenie ma tak nabije energiou, že mi jedlo nechýba.

Hovoríš, že sa s klientmi rozprávaš. Čo im obyčajne radíš?

Neradím, odporúčam! (smiech). Aby sa nezamýšľali, čo budú robiť zajtra, za týždeň ani za pol roka. Nejaké vízie, plány môžu mať, ale aj tak to bude inak. Oveľa dôležitejšie je ráno vstať a urobiť si psychohygienu. Zacvičiť si, poďakovať sa, že sa ráno zobudili. Na diaľku odpustiť, keď niekomu ublížili. Nevadí, že to dotyčný nepočuje, ide o ich čistú dušu a myseľ. Takýto postoj prospieva aj nášmu imunitnému systému, čo potvrdil pri návšteve Bratislavy aj samotný dalajláma. Aby sme sa zdravo a výdatne naraňajkovali, našli si priestor pre seba a dodržiavali rituály. Napríklad chodili spať o desiatej. Od šiestej večer by už nikto nemal robiť, pretože biorytmus sa spomaľuje a žalúdok prestáva tráviť. Vtedy by sme už mali byť doma s rodinou, dať si ľahkú večeru a pri nej sa porozprávať, čo kto zažil v priebehu dňa. Dôležité je sústrediť sa na pozitívne veci. Čomu prikladáme význam, to priťahujeme.

Keď si začínal, mal si málo klientov a teraz máš úplne plný diár. Máš nejaký tajný recept na úspech?

Keď som v roku 2006 začínal masírovať v Záhorskej Bystrici, väčšinu času som presedel na balkóne budovy, kde som pracoval. Mal som len jedného klienta denne. Kolegyne sa ma pýtali, či sa mi pre to oplatí chodiť do práce. Odpovedal som, že keby len jedného človeka bolel chrbát a ja som mu pomohol, tak mi to stojí za to. Vždy som sa správal slušne, bol som dochvíľny, milý, vždy som dodržal slovo, nikdy som druhých neodmietol a to zavážilo. Cítim, že ľudia chodia ku mne radi. Masírovanie je práca, ktorá ma neskutočne napĺňa a ďalej to neriešim. Vtedy som si úprimne želal, aby ľudia mali radi moju masáž. Postupne som začal mať čoraz viac klientov. Keď človek naozaj robí, čo ho baví, tak výsledok príde. Cieľ je cesta. Keď ťa baví cesta, tak máš vyhraté.

Dana Haščáková