Výrečnosť a empatia sú vlastnosti, ktoré jej nikdy nechýbali. Vďaka svojej priateľskej povahe nemá problém rýchlo nadväzovať nové známosti, aj keď je občas rada aj sama so sebou. Po štúdiu na gymnáziu odcestovala do Austrálie, kde žila takmer rok. Po návrate sa presťahovala do Bratislavy, kde začala študovať na právnickej fakulte. Cestovanie je jej veľkou vášňou a vďaka nemu sa učí stále niečo nové. V New Yorku strávila len pár dní, ale mesto v nej zanechalo zmiešané pocity, hlavne kvôli nahromadenému odpadu. Táto skúsenosť ju ovplyvnila natoľko, že sa rozhodla niečo vo svojom živote zmeniť. Založila platformu zerowastesk.com o udržateľnosti, minimalizme a zero waste životnom štýle. Mimo spravovania sociálnych sietí pre platformu organizuje swapy oblečenia a nahráva podcasty. Jej najobľúbenejšími témami v problematike sú móda a plytvanie jedlom.

….

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Deň pre mňa začína najkrajšie, keď sa mi podarí vstať čo najskôr, najideálnejšie tak o pol siedmej. Keď vstanem pred obedom, polku dňa som už premárnila a trápi ma pocit, že nič nestihnem. Večer už potrebujem vypnúť a mať kľud. Nočná sova rozhodne nie som.

Raňajkuješ?

Neraňajkujem, aj keď som bola vychovávaná, že raňajky sú základ. Jedla som pravidelne aj šesťkrát denne. Všetko som si poctivo pripravovala do krabičiek, no nakoniec som sa dostala do bodu, že ma to začalo otravovať. Najprv som sa prejedala, potom som zasa nejedla takmer vôbec. Nakoniec som sa nastavila tak, že uprednostňujem prerušované hladovanie. V praxi to znamená, že vynechávam raňajky a prvé jedlo mám až na obed, okolo jednej hodiny.

Do jednej hodiny len piješ?

Áno. Vodu alebo čaj, najradšej mám matchu. Kávu nepijem vôbec.

Prečo?

Z rovnakého dôvodu, prečo ani nefajčím. Mám rada chuť a vôňu čerstvo pripravenej kávy, ale nie natoľko, aby som si na niečom zbytočne vytvárala závislosť. Sem tam si dám „white flat ship coffee“ s mandľovým mliekom pre chuť, ale to naozaj len ojedinele. Matcha mi naozaj chutí. Kupujem si ju online cez stránku www.manaroots.com.

Tvoj obľúbený recept?

Soba rezance s tahini omáčkou a tofu.

Aký je tvoj ideálny deň, čo sa jedla týka? 

O jednej by som si dala acai bowl s mrazenými banánmi, ovocím acai, navrchu ozdobenou nejakým obľúbeným topingom, napríklad domácou granolou, chia semiačkami, mandľami a čučoriedkami. Potom by som si pochutnala na sushi a na večeru si pripravila pad thai alebo miso polievku.

Varíš si sama alebo chodíš do reštaurácií?

Som vychovaná tak, že najlepšie je navariť si doma, pretože presne vieme, čo sme do jedla pridali. Aj keď idem s rodinou do reštaurácie, mamina si vždy objedná len jedlo, ktoré si doma navariť nevie. Rada sa pýta, ako si môžem dať šalát v reštaurácii, keď si ho pokojne viem pripraviť aj doma. ? Keď sa idem najesť von, vždy je to taký malý sviatok spojený s nejakou oslavou alebo stretávkou s kamarátmi. Nie je to o tom, že si mi nechce variť, tak idem na menučko za 4,50. ?

Jedlo si aj objednávaš?

Túto možnosť kvôli nadmernému odpadu minimalizujem. Radšej idem a najem sa priamo na mieste. Sú však reštaurácie, ktoré ponúkajú ekologické obaly. Treba sa pýtať a na takéto možnosti upozorňovať. Reštaurácie žijú vďaka spokojným zákazníkom a vo väčšine prípadov sa snažia uspokojiť dopyt po veciach, ktoré ešte nemajú v ponuke. Aspoň ja mám takú skúsenosť.

Aké jedlo máš najradšej?

Rada hovorím, že mám namiesto krvi sójovú omáčku. Milujem všetko ázijské – rezance na všetky spôsoby, ryžové rezance, udon, ázijské polievky či jarné závitky. Pripravím si k nim len zeleninu a tahini a mám hotové jedlo, ktoré je chuťovo vyvážené a nutrične naozaj pestré.

Ješ mäso?

Deväťdesiat percent mojej stravy tvorí jedlo rastlinného pôvodu. V Bratislave, kde teraz bývam s frajerom, mäso nekupujem a vôbec mi nechýba. Keď idem domov k rodičom a maminka v nedeľu pripraví panenku, rada si ju dám. Jem, na čo mám momentálne chuť. Zriedka kupujem aj vajíčka a mliečne výrobky, ale akýkoľvek štítok, napríklad vegán alebo vegetarián, si na seba nepripínam.

Čo si myslíš o jedení zvierat a živočíšnych produktov?

Mám o tejto problematike napozeraných veľa dokumentov a snažím sa živočíšnym produktom viac-menej vyhýbať. Skôr však zo zdravotného hľadiska. Napríklad si myslím, že pre väčšinu dospelých ľudí nie je mlieko zdravé, ale keď ho pijú, neodsudzujem ich. Naša kultúra je guláš, slanina, zabíjačka. K tomu vajíčka, mliečne výrobky, zemiaky a biela múka… Sme tak odmalička vedení a zmeniť zabehané návyky je ťažké.

Kde najradšej nakupuješ potraviny?

Na trhu na Miletičovej alebo na Žilinskej ulici. Niekedy si jedlo objednávam zo Sveta Bedničiek. Zväčša je to ovocie, zelenina a farmárske produkty. Najradšej však chodím do bezobalových obchodov, napríklad U vážky vo Fresh markete alebo do Bezobalova, ktorý sídli v novom bratislavskom komplexe Stein. Mám rada aj U Dobrožrúta, ktorý už však nemá kamenný obchod s potravinami, len s eko doplnkami a presunul svoj predaj výhradne do online priestoru.

Do čoho nakupuješ?

Do sieťoviek a tašiek zo sekáča. Vždy mám so sebou aj sklenené nádoby a bavlnené vrecká rôznych veľkostí. Milujem ich!

Ako sa staráš o svoju pleť?

Moja pleť je dokonalým odrazom mojej životosprávy. Keď si dám napríklad viacej čokolády alebo sladkostí, hneď sa vyhádžem. V stresových situáciách takisto, len na inom mieste na tvári. V nakupovaní kozmetiky sa riadim pravidlom, že menej je viac. Základom je u mňa ružová voda. Tej mám doma na litre. Kupujem ju v Handymade. Práve tam sa dá zohnať i vo väčšom jednolitrovom balení. Doma si ju robím z domácich ružových lístkov, ktoré uvarím, scedím a nalejem do pripravenej nádoby. Mám aj čistiace mlieko od Lush. Táto značka ponúka aj vegánske a bezobalové produkty a ak sú v obaloch, sú kompostovateľné. Krém na tvár používam od slovenskej značky Malinna a mám rada aj ich pleťové sérum a toner. Nedám dopustiť ani na bambucké maslo a kokosový olej. Ako ochranu pred slnkom si nanášam Nuxe krémový fluid.

Predpokladám, že klasické odličovacie tampóniky nekupuješ. Čím sa odličuješ?

Nie, namiesto nich používam bambusové odličovacie tampóny značky Two cosmetics a bavlnený uteráčik. Po použití dám tampóniky aj uteráčik do špeciálneho vrecúška a vyperiem spolu s bielizňou na šesťdesiat stupňov.

Medituješ?

Láka ma to, rovnako ako joga, ale neviem sa sústrediť. Mám pocit, že mi niečo uteká. Radšej si idem zabehať. Celkovo neviem oddychovať, ale chcem na tom pracovať. Uvedomujem si, že kľudná myseľ je základom dobrého života.

Aký je tvoj obľúbený seriál?

Outsider, You, Breaking Bad, Bing Bang Theory. A, samozrejme, klasika, Sex v meste. Stále sa neviem zmieriť s tým, že Kim Cattrall – Samantha a Sarah Jessica Parker, teda Carrie, spolu v reálnom živote nevychádzajú. ?

Aká je tvoja obľúbená kniha?

Malý princ od Antoine de Saint-Exupéryho. V každom životnom období v nej nachádzam úplné iné ponaučenie. Rada mám aj všetky tri diely Hunger Games od Suzanne Collins. Musím povedať, že knihy sú oveľa lepšie ako filmy. Páči sa mi najmä postava hlavnej hrdinky Katniss a jej životné postoje.

Akú najlepšiu a najhoršiu radu si v živote dostala?

Nie som typ, čo si nechá radiť. Skôr sa učím metódou pokus omyl. Keď som sa napríklad rozhodla ísť po strednej škole do Austrálie, okolie ma odrádzalo. Ja som sa aj tak rozhodla odísť a neoľutovala som.

Čo sa ti v Austrálii páčilo najviac?

V Brisbane mám tetu, takže som tam mala dobré zázemie. Najviac ma očarila miestna príroda. A keďže je to „multikulti“ krajina, ľudia tam až tak veľmi neriešia druhých a celkovo sú milí a priateľskí. Ináč u mňa teraz prebieha akási sebareflexia a hovorím si: „Nemala by som predsa len dobre mienené rady počúvať?!“ ?

Aký je tvoj obľúbený citát?

„Lásku bez kríža nenájdeš, kríž bez lásky neunesieš“ od Jána Pavla II.