Je umelkyňa a podnikateľka. Vyštudovala filozofiu a filmovú estetiku na University of Oxford a filmovú produkciu na University of Arts London. Miluje prírodu, zvieratá a všetko krásne. Taktiež ju baví študovať a učiť sa novým poznatkom. Má veľmi otvorenú myseľ a rada sa pohráva aj s kontroverznými ideami, ktorým sa väčšina ľudí radšej vyhýba. Jej životným poslaním je hľadať pravdu a inšpirovať ľudí k tomu, aby sa naučili vnímať seba a svet inak, ako sú zvyknutí.

…..

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Zobúdzam sa o sedem tridsať, spať chodím okolo dvanástej. Aj keď idem do postele neskôr, vstanem v rovnaký čas. Poobede si potom doprajem „nap“. Vtedy dospím, čo som nestihla.

Raňajkuješ?

Raňajkujem okolo deviatej. To, čo jedávam, sa mení podľa ročných období. Keď je zima, mám teplé (varené alebo parené) raňajky. Keď je teplejšie, jem viac surovej zeleniny alebo ovocia, buď v podobe smoothie, alebo rôznych druhov šalátov. Na Kostarike, kde som bola minulý rok, som sa naučila jesť na raňajky fazule. Je to veľmi dobrý zvyk, ktorý sa odrazí na kvalite pleti aj celkovom fungovaní organizmu.

Čo rada piješ?

Keď sa zobudím, dám si pohár vody s citrónom alebo s aloe vera gélom, ktorý napomáha prečisteniu cievneho systému v tele. Celkovo mám najradšej kvalitnú vodu, lebo viem naozaj oceniť jej dobrú chuť. Nedávno som objavila prírodnú alkalickú vodu značky Java s pH 9,2, ktorá mi vyhovuje najviac. Mám rada aj bylinné čaje. Nepijem kávu, dokonca už mi nerobí dobre ani matcha. Mám veľmi citlivý organizmus, ktorý na všetko reaguje, preto si na to, čo vypijem a zjem, dávam naozaj extrémny pozor.

Aký je tvoj ideálny deň, čo sa jedla týka?

Ja mám každý deň ideálny. Som spokojná s tým, ako som si to nastavila a je to pre mňa takto super. Stravujem sa „plant-based“. Základom mojej stravy je ovocie, zelenina, strukoviny a oriešky.

Bielkoviny teda získavaš zo strukovín?

Áno, zo strukovín alebo práškových proteínov. Najlepšie mi vyhovuje proteín z tekvicových semiačok.

Kde sa dá kúpiť?

Vo všetkých dobrých bio obchodoch. Keďže som vegán a mám bezlepkovú diétu, musím si dať pozor na to, aby mi nechýbali žiadne dôležité živiny. Chodím na pravidelné krvné testy, čo považujem za veľmi dôležité.

Keďže sa takto špeciálne stravuješ, ješ radšej doma alebo chodíš aj do reštaurácií?

Väčšinou si varím doma. Teraz v čase korony aj tak nemôžem nikam chodiť. Bývam v Starom Meste a moja kamoška mi odporučila Mandlove srdco na Kolárskej ulici. Trikrát do týždňa tam ešte pred pár týždňami varili aj vegánsky/bezlepkovo. Využívala som to hlavne vtedy, keď sa mi nechcelo pripravovať obed alebo som bola cez deň v časovej tiesni. Mám rada aj Fach a ich Juice shop, kde majú vždy jedno vegánske/bezlepkové jedlo denne. Rada mám aj Balans bistro. Z času načas zájdem so sestrou na ich chutný vegánsky burger. Raňajky a večeru mám skôr doma.

Baví ťa toľko variť?

Variť ma baví, ale umývať riady a upratovať kuchyňu už oveľa menej. ? Keď to má človek robiť trikrát za deň, je to šialené.

Máš pevne určený čas, kedy jedávaš?

Sledujem už dlhšie americkú spisovateľku Alisu Vitti. V knihách In the FLO: Unlock Your Hormonal Advantage and Revolutionize Your Life a WomanCode: Perfect Your Cycle, Amplify Your Fertility, Supercharge Your Sex Drive, and Become a Power Source hovorí o tom, ako funguje ženské telo, hlavne ženské hormóny a ženský lunárny cyklus. Vitti tvrdí, že spoločnosť je nastavená skoro vo všetkých oblastiach života na mužský princíp. To zásadne ovplyvňuje, ako sa ženy stravujú, ako cvičia atď. My ženy mužov skoro vo všetkom imitujeme. Podľa nej to vôbec nie je dobré. Mali by sme sa skôr napájať na ženský mesačný cyklus. Každý týždeň sa nám mení hladina hormónov v tele a mali by sme sa podľa toho aj stravovať, aj športovať.

Ako ťa jej poznatky ovplyvnili?

Podľa Vitti je pre ženu vhodné jesť štyrikrát za deň v menších dávkach. Ja som sa tým začala riadiť a veľmi mi to vyhovuje. Vitti odporúča raňajkovať do deväťdesiatich minút po prebudení. Mne sa to darí plus-mínus do dvoch hodín. Po troch až štyroch hodinách obedujem. Po troch hodinách si dám malý snack, a za tri, tri a pol hodiny si pripravím večeru. Určite to nebude vyhovovať každej z nás, ale mne konkrétne to veľmi sadlo. Mám po rokoch pravidelný cyklus, slabé PMS a nebolí ma brucho, keď dostanem menštruáciu.

Aký snack máš na mysli?

Dôležité je, aby som si udržala stabilnú hladinu cukru v krvi. Keď mi klesne cukor, cítim sa malátna. Preto pri sebe v kabelke okrem proteínovej tyčinky nosím zväčša jablko, banán alebo oriešky.

Kde najradšej nakupuješ potraviny?

Najradšej mám Bio Alej a Slnečnicu v Bratislave. Ale nechodím tam až tak často, pretože to mám dosť od ruky. Pravidelne chodím nakupovať do Yeme na Námestí SNP a hneď vedľa do Lidlu. V Lidli majú veľmi dobrú zeleninu a ovocie. Je to výborná kvalita za rozumnú cenu. Yeme je naozaj veľmi drahé, ale majú tam fajn produkty.

Aké je tvoje obľúbené jedlo?

Teraz mám najradšej fazule. ? Veľa ľudí sa im vyhýba, lebo sa boja, že ich bude nafukovať. To však závisí od prípravy. Strukoviny sú vo všeobecnosti ťažko stráviteľné, a preto je nutné ich namočiť cez noc do vody. Keď ich nechceme na druhý deň dlho variť, oplatí sa investovať do tlakového hrnca, ktorý urýchli celkový proces prípravy. Keď vieme strukoviny správne pripraviť a jeme ich pravidelne, nadúvanie po čase zmizne. Strukoviny sú skvelé v tom, že obsahujú vlákninu, ktorá krásne prečistí organizmus od toxínov a toxických hormónov. Odkedy jem viac strukovín, mám krásnu pleť a PMS už skoro necítim.

Čo si myslíš ako vegánka o jedení zvierat?

Jesť zvieratá nie je potrebné, akokoľvek na to môžu mať ľudia rôzne názory. V dnešnej spoločnosti je extrémne byť vegán. Ale rovnako extrémny je aj protipól, kedy ľudia jedia mäso aj niekoľkokrát za deň. Málo ľudí si s mäsom vystačí trebárs dvakrát do týždňa. Rozhodnutie je na každom z nás. Ja som precitla, keď som pochopila, že zvieratá nám sú rovné, že majú emócie, cítia bolesť, trpia a sú veľmi inteligentné. To, ako sa k nim ľudia správajú, je necitlivé a neetické.

Hovoríš o precitnutí. Čo bolo spúšťačom?

Bol to proces. So stravou som začala experimentovať, keď som mala dvadsať rokov. Najprv som bola vegetariánka, potom vegánka, potom som skúšala jesť len surovú stravu. Nakoniec som sa zasa na chvíľku vrátila k mäsu. Naozaj ma však zasiahol výlet do Maroka a návšteva miestneho trhu, kde predávali okrem iného aj zvieratá na mäso. Keď som videla tie vystrašené oči malých jahniatok, naraz mi došlo zle. Nevedela som si predstaviť také maličké bezbranné zvieratko zjesť. Videla som veľa mrazivých dokumentov o zvieratách, ktoré trpia vo veľkochovoch, ale nič ma nezasiahlo tak hlboko ako táto priama skúsenosť. Do tohto momentu v Maroku sa mi to dlho nechcelo riešiť, lebo takéto rozhodnutie je zásadné a vyžaduje životnú zmenu. Nikdy som nebola úplne mäsový typ, ale zbožňovala som syry a ťažko som sa ich vzdávala. Teraz už dlhšie nejem žiadne živočíšne produkty a vôbec mi to nechýba. Ak by som mala jedného dňa farmu, kde by som chovala svoje vlastné zvieratá, s ktorými by som dokázala žiť vo vzájomnej symbióze, možno by som sa k obľúbeným syrom vrátila. ☺

Ako sa staráš o svoju pleť?

Na starostlivosť o pleť som úplne namotaná. Skrášľovacie rituály mávam dvakrát za deň. Ráno si umyjem pleť studenou vodou, ktorá mi stiahne póry, potom si nanesiem kyselinu hyaluronovú z Ordinary, šípkový olej od Pai, Bioderma krém a nakoniec krém s ochranným faktorom. Večer si umyjem pleť čistiacim olejom Pai, potom si nečistoty zmyjem špeciálnym malým uteráčikom, ktorý sa dá oprať. A na záver si nanesiem vrstvu vitamínu C a šípkový olej, krém od Biodermy a očný krém.

Ako sa staráš o svoje telo?

Cvičím jogu. Na Kostarike som začala praktikovať špeciálny druh jogy Vayu. To je systém, ktorý spája jogu a aerial silk tanec. Táto joga sa cvičí na hodvábnych látkach a je založená na úplne pomalých pohyboch. Treba sa teda sústrediť na každý jeden pohyb, čo je skvelým spôsobom, ako sa napojiť na svoje telo. Taktiež som začala praktikovať Gyrokinesis, čo je podobný pohybový systém ako Vayu. V oboch týchto systémoch sa pracuje s fasciou. Fascia je tkanivo, ktoré obaľuje celé vnútro tela, všetky svaly a orgány. Sú v nej uložené traumy a bolesť. Keď sa pravidelne naťahuje správnym cvičením, človek sa začne cítiť vo svojom tele oveľa lepšie. Pred karanténou som začala intenzívne tancovať, skúšala som pole dance, aerial silk dance a chodila na XBody, čo sa momentálne, bohužiaľ, nedá. Teraz tancujem hlavne doma pred zrkadlom a chodím aj na pravidelné dlhé prechádzky so svojím psíkom Domingom.

Medituješ?

Asi nie v pravom zmysle slova. Ale keďže pracujem z domu, mám možnosť ľahnúť si na gauč, keď som unavená. Napojím sa na svoje telo a pozorujem svoje myšlienky, pocity a cítim svoje telo. To robím aj každé ráno v sprche, upokojuje ma to a uzemňuje. Nikdy sa do toho však nenútim. Je to skôr spontánny proces.

Máš v priebehu dňa nejaké typické rituály?

Mám silne vybudovanú rutinu. To mi veľmi pomáha, aby som mala dobrú a stabilnú náladu.

Aký je tvoj obľúbený seriál?

Sex v meste. Stále sa k nemu vraciam a nikdy ma neprestáva baviť. Pre mňa je najlepší, pretože kombinuje maximum vecí, ktoré mám rada –  inteligentný humor, chlapov (každá predsa riešime chlapov ☺) plus originálnu módu, hlavne outfity, ktoré nosila Carrie. Tiež oceňujem, že to bol vo svojej dobe veľmi progresívny seriál a žiadna téma v ňom nebola tabu.

Akú knihu máš najradšej?

Válka s mloky od Karla Čapka.

Prečo?

Je to úžasná metafora na to, čo sa deje napríklad aj teraz. Kniha vykresľuje dynamiku „1 % on the top and 99 % slaves“. Tí „slabší“ sú podceňovaní a sú systematicky udržiavaní v strachu. Ale keď sa začnú zobúdzať, eventuálne si uvedomia, že sú oveľa silnejší a inteligentnejší, ako si mysleli.

Akú najhoršiu a najlepšiu radu si v živote dostala?

Radami iných ľudí sa až tak neriadim. Preto aj žijem inak ako moji vrstovníci. Priznám sa, že nie je úplne jednoduché byť iná. Tlak byť konformná cítim, ale pre mňa je oveľa dôležitejšie byť sama sebou ako niekam zapadnúť. Jednoducho sa tomu nepoddávam.

Aký je tvoj obľúbený citát?

Nemám obľúbený citát, ale mám obľúbenú báseň od Rumiho: „Close your eyes, fall in love, stay there.“

Ako vnímaš momentálnu situáciu okolo korona krízy?

Komplexne. Už dlhšie žijem pomalšie ako väčšina ľudí, pre mňa sa teda toho veľa nezmenilo. Celkovo však vnímam spomalenie a upokojenie frmolu v mojom okolí. To je z môjho pohľadu pozitívne. Zároveň mám z toho všetkého čudný pocit. Chcem byť otvorená všetkým informáciám, sledujem mainstreamové aj alternatívne médiá a som si vedomá, že v takýchto situáciách ľudia, ktorí sú pri moci, túžia túto neprehľadnú a atypickú situáciu zneužiť. Preto som obozretná a vyzývam aj ostatných, aby mysleli kriticky.