Toto ovocie tvaru srdca znižuje krvný tlak, má vysoký obsah potásia a mangánu, no neobsahuje sodík. Zhruba osem jahôd pritom môže obsahovať viac vitamínu C ako jeden pomaranč.

Vďaka tomu, že sa potásium zlúči s vodou v našom tele, vytvára pozitívne nabité ióny, čím podporuje prenos elektrických signálov v tele a teda reguláciu vnútorných tekutín. Okrem toho harmonizuje nervovú sústavu a reguluje kontrakcie svalov. Mangán pritom znižuje cukor v krvi, zápaly v tele, podporuje zrážanlivosť krvi a v kombinácii s vitamínom D a vápnikom prispieva aj k zdraviu kostí.

Okrem toho jahody obsahujú antioxidanty známe ako polyfenoly. Tie limitujú vplyv oxidačného stresu na naše telo. Vďaka polyfenolom pôsobia jahody tiež preventívne proti mutácii buniek, ktorá spôsobuje rakovinu.

Odporúčame ich podávať k dezertu, ozdobiť nimi tortu, spracovať ich na drť, či si z nich vyrobiť zmrzlinu.

Tu je návod ako si pripraviť jahodovú vegánsku zmrzlinu:

Minimálna dve hrste jahôd dáme na noc zamraziť. Na hodinku či dve pred prípravou dáme do mrazničky minimálne 200 ml kokosového mlieka, aby sa oddelila mastná časť od vody. Zmixujeme jahody s mastnou časťou mlieka a sladidlom podľa vlastnej preferencie (odporúčame bio melasu, ktorá zvyšuje hodnoty železa v tele a dodá sýtu farbu našej zmrzke). Odporúčame podávať s mätou či postrúhanou čokoládou.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!