Ingrediencie (doba prípravy podľa dĺžky varenia)

  • 1-2PL nasekaných sušených čajových lístkov
  • 0,5l vody

Postup

Do vody nasypeme lístky a necháme ich variť. Keď teplota dosiahne bod varu, môžeme čaj nechať jemne bublať aj zopár hodín. Jeho chuť nezhorkne, no intenzita jeho chuti a sila účinkov je závislá na množstve čaju a dĺžke varenia. Po varení čaj zlejeme cez sitko do šálok a servírujeme.

Zaujímavosti 

Čaj z ručne zbieraných listov Wayusy podporuje koncentráciu a zbystrenie zmyslového vnímania vďaka obsahu kofeínu. Je to teda alkalická varianta kávy. A jeho konzumáciou chránime pralesy pred výrubom a podporujeme lokálne tradície, ako aj život pradávneho kmeňu indiánov Kitchwa.

V amazonskom dažďovom pralese v Ekvádore indiáni kmeňa Kitchwa pestujú 2-30 metrov vysoké krovie menom Wayusa. Wayusa pritom rastie v tzv. čakrách, kde sú aj iné stromy a rastliny. Nejedná sa teda o monokultúru. Tieto čakry sú domovom aj pre veľa zvierat a hmyzu.

Čaj z Wayuse bol už stáročia rituálne varený na ohni a slúžil na zlepšenie práce a lovu v pralese. Pred lovom ho Kitchwa indiáni zvykli piť pred spaním, aby mali živé a vedomé sny, a boli tým pádom viac pripravení na vstup do džungle.

Kúpou a konzumáciou tohto čaju dávame lokálnym kmeňom možnosť zárobku a tým znižujeme ich potrebu výrubu pôvodných porastov v prospech pestovania kávy.

Lístky Wayusy síce obsahujú viac kofeínu ako káva, ten sa však uvoľňuje len postupne, preto naše telo zaťaží menej ako káva. Okrem toho má Wayusa aj neutrálne pH, takže nepodporuje kyslé prostredie v našom tele, ktoré sa zvyšuje v stresových situáciách. Interakcia kofeínu a l-theanínu v tomto čaji pritom vedie k zvýšeniu koncentrácie a odolnosti voči stresu, keďže látka l-theanín stimuluje a zároveň upokojuje.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!