Študoval keramiku na VŠVU v Bratislave. Po škole sa ňou zaoberal len veľmi sporadicky, hlavne vo forme keramických kurzov pre deti a dospelých. Od detstva ho bavilo fotenie. Vždy to bola pre neho viac-menej zábava, až kým si neuvedomil, že je to práve fotografia, čo ho najviac napĺňa a začal fotiť naplno. Dnes fotí pre web VOGUE CS, virvar.online, LÁV magazín alebo Feminity. Je vášnivý snowboarder, longboarder a bežec.

…..

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Chodím spať okolo pol jednej. Chcel by som vstávať o desiatej, ale vstávam o šiestej.

Prečo tak skoro?

Neviem. Aj keď veľmi chcem, nedarí sa mi pospať si dlhšie. Som potom unavený a prebúdzam sa celý deň.

Čo robíš hneď, ako vstaneš?

Napijem sa vody, najem sa, aby som mal aspoň trochu zaplnený žalúdok a mohol si spraviť kávu, ktorú milujem.

To, že si kávový fajnšmeker, je o tebe známe… ?

Áno. ? Investoval som do profesionálneho kávovaru a na príprave kávy si dávam naozaj záležať. Najradšej si robím dvojité espresso acidnej chuti. Kávu si kupujem na Slovensku od ľudí, ktorí sa jej spracovaniu naozaj rozumejú. Precízne ju pražia v malých množstvách a dbajú na to, aby nedošlo k jej prepraženiu. Do Afriky, z ktorej káva, ktorú pijem, pochádza, chodia na niekoľko dní. Tam kávu skúšajú, vyberú tu najlepšiu a nakúpia ju priamo od miestnych farmárov, ktorým následne za ich prácu dobre zaplatia. Káva je tak drahšia, ale peniaze dostanú ľudia, ktorí si ich naozaj zaslúžia. Kávu zbierajú ručne a vyberajú naozaj len prémiové zrnká. Rád podporujem takýto koncept.

To si nás kávičkárov nalákal. ? Dáš nám link, kde si môžeme takú kávu objednať?

Jasné: https://www.brewbar.sk a https://www.coffeeholics.sk.

Čo piješ, už vieme. Čo raňajkuješ?

Teplé ovsené kaše s čerstvým ovocím. Najradšej mám jahody, maliny a banány. V priebehu dňa si rád pripravujem čerstvé šťavy. Najčastejšie spolu mixujem jablko, mrkvu a šťavu z citróna.

Aký je tvoj obľúbený recept?

Ryžové rezance so zeleninou v teriyaki omáčke pripravené vo woku. Pracovne ho volám Charlieho dobrota. 🙂

Aký je tvoj ideálny deň, čo sa jedla týka?

Ideálny je vtedy, keď mám čas urobiť si niečo vo woku. To sa mi podarí väčšinou len na obed. Čo sa večere týka, som veľmi nezodpovedný. Jem neskoro, niekedy aj o desiatej alebo o jedenástej. Najčastejšie večeriam chlieb. Snažím sa aspoň, aby bol celozrnný. 🙂

Ješ popri práci?

Áno, večery mávam chaotické. Niekedy jem pri počítači, niekedy odchádzam do kuchyne a zasa sa vraciam. Nič moc. 🙂

Aká večera by bola podľa tvojho gusta?

Mám rád bratislavské Balans bistro. Asi by som zašiel na večeru do takéhoto typu reštaurácie. Večer sa mi dobre robí a na prípravu kvalitného jedla mi už chýba čas aj energia. Chcem zmeniť neskoré jedenie a zaspávanie, čo spolu môže napokon súvisieť. Teraz som objavil nový systém pri zaspávaní, a to sú dychové cvičenia. Veľmi mi to pomáha, uvoľňuje ma to a upokojuje.

Medituješ?

Nie v klasickom slova zmysle. Pokiaľ sa dajú dychové cvičenia, ktoré som spomínal, nazvať meditáciou, tak áno.

Chodíš viacej do reštaurácií alebo ješ radšej doma?

Pol na pol. Po korone asi viacej doma. Zvykol som si. 🙂

Rád varíš?

Ako kedy. Keď mám kľud, tak rád. Keď je chaos, tak sa radšej najem mimo domu.

Čo ti nesmie chýbať v chladničke?

Ovocie, aby bolo ráno vždy čo najčerstvejšie. Tiež zelenina a kokosové alebo mandľové mlieko.

Ješ mäso?

Bol som dlho vegetarián, teraz jem ryby. Najradšej mám kapry od oca, ktorý ich kupuje od miestneho rybára. Sem-tam si dám aj kuracie a hovädzie mäso, ale len minimálne, keď mi ho pripraví mama. Najradšej mám aj tak wok s tempehom alebo tofu.

Na kozmetiku sa ťa ako muža asi pýtať nebudeme…

Áaa, tak to môžete! ? Dokiaľ som vďaka mojej dobrej kamoške Mafin nepoznal kozmetiku The Ordinary, mal som veľké problémy s akné. Tá mi úplne zmenila život. Aj od známych počúvam komplimenty, akú mám super pleť.

To máš, musíme potvrdiť. ? Poznáme veľa chlapcov, ktorí majú problémy s akné a určite by sa potešili, keby si im prezradil, aké konkrétne výrobky používaš a kedy?

Ráno si nanesiem The Ordinary Niacinamide 10 % + Zinc 1 % a večer The Ordinary Retinol 1 % in Squalane.

Čo ťa inšpiruje?

Film, hudba a knihy. V knihách nachádzam veľkú inšpiráciu k foteniu. Samozrejme, nie v takých, kde je presne uvedené, čo mám robiť a nie je v nich miesto pre fantáziu. Skôr uprednostňujem niečo poetické, prózu alebo romány, kde môžem naplno využiť svoju predstavivosť.

Aký je tvoj obľúbený seriál?

Jednoznačne Frasier. A taktiež Black Books, pretože mám veľmi rád suchý, ale úderný britský humor.

Aké máš rád filmy?

Obdivujem amerického producenta a režiséra Terrence Malicka. Napríklad jeho Strom života. Páči sa mi aj Rus Andrej Tarkovskij a jeho film Zrkadlo. Mám rád aj tvorbu Ingmara Bergmana a Davida Lyncha. Twin Peaks môžem pozerať stále dookola a nikdy sa nenudím.

Aké knižky čítaš?

Momentálne najviac Murrakamiho a Dostojevského. Od neho sa mi najviac páčia Bratia Karamazovci. Dostojevskij ide do hĺbky duše, preto ho mám rád. Jeho príbehy sú nadčasové a veľmi ľudské.

Akú preferuješ hudbu?

Všetku, ktorá je kvalitná. Od metalu po hiphop. 🙂

Ktorá je momentálne tvoja najobľúbenejšia pesnička?

SICKO MODE od Travisa Scotta ft. Drake.

Akú najlepšiu a najhoršiu radu si v živote dostal?

Je zároveň najlepšia a najhoršia a týka sa jedla. Keď mi imunologička povedala, že by som mal kvôli zdravotným problémom úplne prestať piť mlieko a jesť mliečne výrobky, nevedel som si predstaviť, že to dokážem. Miloval som syry a nechcelo sa mi vzdať pôžitku z nich. Napokon som to dokázal a teraz sa cítim oveľa lepšie.

Aký je tvoj obľúbený citát?

🙂 Ja vôbec nie som citátový. Podľa mňa je to o vnímaní. Niekto si prečíta citát a dokáže sa s ním stotožniť. Ja potrebujem ísť viac do hĺbky, prečítať si toho oveľa viac, aby ma to nejako hlbšie zasiahlo a zobral by som si z textu nejaké zásadné ponaučenie.

Prezradíš nám svoj obľúbený instagramový profil?

Najradšej mám talianskeho fotografa Silvestera Makó.

Čo pripravuješ do budúcnosti?

Žijem fotením. Mám veľa nápadov, ktoré chcem realizovať. Stále hľadám svoj štýl. A tiež sa teším na nový bežiaci pás. K behaniu vonku sa neviem prinútiť. Tam si radšej vychutnám jazdu na skejte s kamošmi.