Ingrediencie (2 porcie, doba prípravy 1 hod.)

  • hrsť cíceru
  • výhonky podľa voľby (hrachové, sójové či iné)
  • 2 jarné cibuľky
  • sójová omáčka bez lepku alebo tamari omáčka
  • miso pasta
  • olej na vyprážanie
  • ocot alebo šťava z 1/2 citrónu
  • strúčik cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 avocádo
  • 1 druh inej, ľubovoľnej a surovej zeleniny (uhorka či zeler)
  • sušené ryžové papiere na rolky

Postup

  1. Ak máme surový cícer, necháme ho na noc namočený vo filtrovanej vode. Vodu potom zlejeme a cícer povaríme ideálne v tlakovom hrnci do mäkka. Ak máme nakladaný cícer, len zlejeme nálev a poriadne cícer prepláchneme.
  2. Na oleji opražíme cesnak, aby olej chytil cesnakovú chuť. Cesnak vyhodíme a olej zmixujeme spolu s cícerom. Pridáme toľko oleja, aby nám vznikol tuhší dip. Podľa chuti môžeme pridať aj tahini, citrónový šťavu ako pri príprave humusu, alebo len lyžičku miso pasty.
  3. Mrkvu a inú zeleninu podľa nášho výberu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky.
  4. Na oleji a našej obľúbenej zmesi korenia opražíme jarnú cibuľku. Pridáme za lyžičku sójovej alebo tamari omáčky a octu, premiešame a keď zmäkne, odstavíme.
  5. Ryžové papiere p. o jednom namáčame v zovretej vode, kým nezmäknú (ale nie príliš, lebo sa budú zle tvarovať), položíme ich na porcelánový alebo umelohmotný povrch a začneme ozdobovať. Ako prvé odporúčame uložiť výhonky (môžete ich naaranžovať, aby dobre vyzerali), potom dáme cícerovú pastu, na bok slížiky mrkve, potom avokádo, jarnú cibuľku a zarolujeme.

Tip 1. S aranžovaním sa pohrajte podľa vlastných predstáv a vkusu. Je to predovšetkým zábava.

Tip 2: Podľa vašich chuťových preferencii rolky podávajte s avokádovým (guacamole), fazuľovo-jogurtovým či cícerovým dipom (na spôsob humusu). Prípadne vám môžu chutiť aj s kešu krémom.

Tip na alternatívne ingrediencie: Ak neobľubujete alebo neznesiete cícer, pastu do roliek vytvorte kľudne z fazuliek alebo šošovice.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!