Študuje environmentálnu udržateľnosť v Škótsku. Na svoj vek je veľmi uvedomelá, empatická a inšpiratívna. Zaujíma sa o klimatické zmeny a témy súvisiace s touto problematikou. Je vegánka. Rozhodnutie nejesť zvieratá je podľa nej vecou morálky. Rada spoznáva nové krajiny. Najviac sa jej páčilo na výmennom pobyte v Kalifornii, ktorý absolvovala počas štúdia na gymnáziu.

…..

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Vstávam buď o ôsmej, alebo o pol deviatej. Väčšinou si nastavím budík na deviatu, aby som nezaspala. Nechcem strácať čas ranným vylihovaním. Zaspávam okolo pol dvanástej – dvanástej.

Raňajkuješ?

Len ak niekam idem. Vždy si objednám chleba s humusom (najradšej mám cviklový), kokosový jogurt alebo teraz v lete jedávam len ovocie.

Skúsila si niekedy chlieb upiecť?

Nie, ani ho moc nejem. Dám si ho len príležitostne alebo si ho kúpim domov, keď idem okolo Fachu. Tam majú naozaj výborný chlieb.

Čo najčastejšie piješ?

Nápoje si vyberám skôr podľa ročného obdobia. Teraz, keď je vonku teplo, si dávam v meste ľadovú kávu s kokosovým alebo mandľovým mliekom alebo čistú vodu s ľadom a citrónom.  Cez zimu uprednostňujem čaj. Nosím ho v termoske Hydro Flask. Kúpila som si ju na študijnom pobyte v Amerike a nedám na ňu dopustiť. Čaj v nej vydrží dlho teplý a, naopak, studená voda v nej ostane bez zmeny až štyridsať hodín.

Kedy a čo obeduješ?

Obedujem väčšinou skoro, okolo pol dvanástej. Na obed si robím nenáročné jedlá ako ryžu so zeleninou alebo burrito. Hotovú placku si kúpim napríklad v Bille a zrolujem do nej zmes restovanej zeleniny a Portobello šampiňónov. Tiež milujem poké, ktoré si najčastejšie objednávam z Poké baru. Najviac mi chutí goma tofu, čo je kombinácia marinovaného tofu, šalátu, mrkvy, edamame, červenej kapusty, jarnej cibuľky, avokáda, sezamu, koriandra a goma omáčky. K tomu si ešte pridám wakame a je to naozaj výborné a sýte jedlo. Odporúčam.

Aký je tvoj ideálny deň, čo sa jedla týka?

Na raňajky by som si v meste dala ľadovú kávu a chlebík s humusom a avokádom, na obed poké a na večeru by mi už stačila len kvalitná zelenina alebo ryžové rezance pripravené vo všetkých podobách. Najradšej Pad Thai.

Baví ťa variť?

Áno. Varím každý deň aspoň raz. Niekedy aj dvakrát denne, na obed a na večeru. Keď som mimo domu, rada si od varenia oddýchnem. ?

Aké reštaurácie máš v Bratislave najradšej?

V Karlovke, kde žijem, alebo v neďalekej Dúbravke o žiadnej, ktorá by mi vyhovovala, neviem. V meste zájdem do Vegan Pubu na nugetky alebo do Loove by vegana, kde majú perfektné švédske stoly. Je to však veľmi ďaleko, takže tam chodím len občas. Najčastejšie s mamou na obed.

Čo ti nesmie chýbať v chladničke?

Zo zeleniny určite cukina, to je moje „go to meal“, a paprika do wrapu. A vanilkové Alpro mlieko, ktoré si dávam do kávy.

Máš svoj typický každodenný rituál?

Skôr nie. Každý môj deň je celkom iný. Žijem spontánne, zo dňa na deň.

Rozhodla si sa študovať environmentalistiku. Čo ťa viedlo k tomu, že si sa začala venovať problematike životného prostredia?

Na strednej škole sme na fyzike riešili projekt, ktorý sa týkal ekológie. Učiteľke sa páčilo, ako sme ho spolu so spolužiakmi spracovali. Okrem toho si všimla, že ma práca na projekte bavila a spýtala sa ma, či sa nechcem prihlásiť do ekologického krúžku. Súhlasila som, lebo som sa v tom naozaj našla. Robili sme prednášky o palmovom oleji, o zdravom stravovaní a vytvárali sme dažďové jazierka. Dokonca sme z peňazí z nórskych fondov vybudovali na streche školy vegetačnú záhradu.

Študovala si aj v Amerike. Do akej miery je tam záujem o ekologické témy?

Z mojej skúsenosti môžem povedať, že v Amerike vôbec nie je ekológia v popredí záujmu. Na mojej škole napríklad vôbec nerecyklovali odpad. Aj vďaka mojej prednáške riaditeľka nakúpila recyklačné koše. Som rada, že som tam v tomto smere ovplyvnila aspoň pár ľudí.

Čomu by si sa chcela v budúcnosti už ako vyštudovaná environmentalistika venovať?

Zatiaľ nemám konkrétnu predstavu. Chcela by som svet okolo seba meniť udržateľnejším smerom. Možno vstúpim do politickej strany, ktorá potrebuje environmentalistov. Aj teraz som vo voľbách krúžkovala ľudí, ktorí vo svojom programe nezabúdajú na zelené témy, Martina Hojsíka, Michala Wiezika a Erika Baláža.

Ako si sa dostala k vegánstvu?

Prvotný bol môj vzťah k ochrane prírody. Pozerala som na túto tému rôzne dokumenty. V jednom z nich zaznela myšlienka, že ťažko bude žiť ekologicky človek, ktorý je mäso. Že viacej oxidu uhličitého sa dostane do ovzdušia vďaka produkcii mäsa než kvôli doprave. Pochopila som, že darmo budem chodiť pešo, keď si dám na večeru steak. Prišlo mi to pokrytecké, tak som jedla mesiac vegánsky a medzitým som sa vzdelávala v problematike jedenia zvierat. Zrazu som precitla a odvtedy som vegánka viacej kvôli zvieratám než kvôli ekológii. Vnímam to ako svoju morálnu povinnosť.

Takže neješ žiadne živočíšne výrobky?

Nie, nechcem ubližovať zvieratám v žiadnom ohľade.

Necítiš sa slabá?

Nie, cítim sa oveľa lepšie a slobodnejšie. Robím, čo mi vyhovuje a svoje názory nikomu nenútim. Skôr sa snažím ísť príkladom. Našťastie, mám kamarátky, ktoré sú tiež uvedomelé a nejedia mäso, a preto k zásadným stretom s mojím okolím nedochádza. Poznámky typu „Ty si vegánka? A čo ješ? Iba zeleninu?“ už neriešim. Skôr sa dotyčnému snažím odporučiť nejaký dobrý dokument s touto tematikou.

Zaoberáš sa vegánskym stravovaním z hľadiska zdravia? Či ti napríklad nechýbajú bielkoviny a niektoré vitamíny?

Nie som odborník na výživu, ale každý deň pijem vegánsky proteín a často jem tofu. Beriem aj doplnky stravy, napríklad vitamín B12, rastlinné omega-3 mastné kyseliny a multivitamín pre vegánov.

Ako sa staráš o svoju pleť?

Produkty, ktoré používam, stále mením. Mala som akné, ale odkedy som vegánka, pleť sa mi veľmi zlepšila. Používam výrobky The Ordinary. Mám rada ich hyaluronic Acid 2 % + B5 a raz za týždeň si nanesiem červenú masku The Ordinary AHA 30 % + BHA 2 % Peeling Solution. Ráno si vždy umyjem tvár čistiacim mliekom od Mary Kay, potom si nanesie spomínanú kyselinu hyalurónovú a denný krém Mary Kay s SPF 30, ktorý neupcháva póry. To je naozaj môj „must have“ produkt, ktorý si neviem vynachváliť. Večer sa odlíčim, dám si sérum proti vyrážkam, kyselinu hyalurónovú a nočný krém značky Havlíkova prírodná apotéka. Snažím sa vyberať z vegánskych a ekologických výrobkov.

Športuješ? 

Priznám sa, že cez koronu som nerobila nič. Chodila som len na prechádzky po nábreží  Dunaja do mesta a späť. Všade chodím pešo a presun autom a inými dopravnými prostriedkami sa snažím minimalizovať. Takýto druh pohybu mi momentálne úplne stačí. Najradšej tancujem. Najviac ma baví hip-hop a salsa.

Akú hudbu počúvaš?

Skôr alternatívnu a pokojnú. Napríklad kapelu Milky Chance si púšťam stále dokola a nikdy ma neomrzí.

Medituješ?

Nie. S meditáciou aj jogou chcem začať, ale zatiaľ neprišiel ten pravý čas. ?

Aký je tvoj obľúbený seriál?

Môj obľúbený seriál je vždy ten najnovší, ktorý pozerám. Teraz to bol The Sinner. Mám rada aj Sex Education alebo Euphoriu. Už sa teším na druhú sériu. A, samozrejme, klasiku Sex v meste. Ten som pozerala snáď tridsaťkrát a cez karanténu opäť od začiatku do konca. Na HBO som objavila seriál The Hate U Give. Koho zaujímajú rasové témy a ich netendenčné spravovanie, ten si príde na svoje.

Akú knižku máš najradšej a prečo?

Vyhľadám knihy, v ktorých sú do hĺbky opísané pocity hlavných postáv. Mám dve najobľúbenejšie The Catcher in the Rye a The Perks Of Being A Wallflower. Nejde mi v nich ani tak o hlavnú zápletku, ale skôr o myšlienky, ktoré v nich nachádzam.

Akú najlepšiu a najhoršiu radu si v živote dostala?

Najhoršie rady sú dogmy o jedení mäsa. A také tie klasické od babky a dedka, že mám jesť všetko, pokiaľ môžem, než bude vojna. ? Ako dobré spätne vnímam povzbudenie, že mám cestovať napriek svojej nerozhodnosti a strachu. Nakoniec som svoj čas strávený cestovaním nikdy neoľutovala.

Kde sa ti páčilo najviac?

V Kalifornii mi k srdci prirástlo San Francisco a Santa Cruz. Nezabudnuteľná pre mňa je atmosféra na Venice Beach. Rada sa vraciam aj do Amsterdamu.

Aký je tvoj obľúbený citát?

Keď som bola nedávno v Prahe, zahliadla som tam na stene nápis, že najväčším problémom planéty je, že každý človek si myslí, že všetko za neho vyrieši ten druhý. Najhoršie vlastnosti ľudstva sú ignorantstvo a pohodlnosť. Ako keby sme všetci nesmerovali do tej istej budúcnosti.