Anička je multitalentované dievča, ktoré žije v duchu hesla „challenge yourself“. Študovala modelárstvo a návrhárstvo odevov na VOŠON SPŠO v Prahe. Má svoju značku oblečenia s názvom Mimieux. Najradšej vyrába oblečenie na mieru. Vystupovala v Prague Burlesque. Momentálne sa najviac venuje spevu. Okrem toho rada kreslí, fotí, učí sa cudzie jazyky a vytvára nové projekty. Láka ju cestovanie po Izraeli, Iráne a Libanone. Najradšej trávi čas so svojimi kamarátkami. Vďaka nim si pripomína, že dobre môže byť za akýchkoľvek podmienok a na akomkoľvek mieste.

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Budík mám natočený na sedem päťdesiatpäť a vstávam o ôsmej. Keď idem spať neskoršie, napríklad o druhej, potiahnem až do deviatej. 🙂 Snažím sa väčšinu nocí spať aspoň sedem hodín. Mám rada dlhé dni. Ráno chodím pre látky, vybavujem telefonáty a iné administratívne veci a večer tvorím alebo vymýšľam nové projekty.

Máš rada režim?

Áno. Ale ak začnem robiť večer niečo, čo ma naozaj baví a dostanem inšpiráciu, nedokážem ísť zrazu spať len preto, že taký bol plán.

Čo urobíš hneď, ako vstaneš?

Umyjem si zuby, dám si krém, presuniem sa na fotelku a pozriem si na Netflixe Headspace. V každom diely sa dozviem niečo nové o meditačných technikách a krok po kroku sa v nich zdokonaľujem. Vyhovuje mi, že každý diel je presne taký dlhý, že sa ešte dokážem plne sústrediť. Vypozorovala som, že to pozitívne zmenilo spôsob, ako vchádzam do nového dňa.

Cítiš sa skôr nabudená alebo upokojená?

Skôr upokojená a pozerám sa na svet s väčším nadhľadom.

Čo raňajkuješ?

Robím si zeleninovú šťavu z kelu, rukoly, polovice zeleného jablka, zeleru, petržlenu a zázvoru, do ktorej zamiešam pol lyžičky práškovej matchy a trošku ľanového oleja. Headspace ma naučil, aké je dôležité dať si pred jedlom pauzu, vyjadriť vďaku a celkovo pomalšie jesť. To som si predtým vôbec neuvedomovala.

Ráno len piješ?

Áno. Dám si čerstvý fresh a idem sa prejsť. Väčšinou prechádzku spojím s nákupom potravín. Niekedy idem na nákup aj dvakrát denne. Záleží mi na tom, aby som jedla čo najčerstvejšie potraviny. Ráno jem skôr ovocie. Rozpučím si banán, pridám si k nemu vegánsky proteín, prášok z arónie a lanových semiačok a macu. Zeleninu si pripravujem večer.

Aký je tvoj obľúbený recept?

Momentálne dodržujem raw stravu. Na večeru preto najčastejšie využívam službu Delmartu. Navolím si rôzne druhy zeleniny a z nich mi tam spravia šalát. Mám rada mix rímskeho a ľadového šalátu s wakame, edamame, mungo klíčkami, mrkvou a trochou vlašských orechov, ktorý pokvapkám olivovým olejom. Keď som veľmi hladná, pridám si aj pohánku, ktorú predtým nechám hodinu namočenú v studenej vode, aby zmäkla. Okrem toho milujem čerstvé datle. To je taká moja „guilty pleasure“, po ktorej ma nebolí žalúdok ako napríklad po čokoláde.

Čo ti nesmie chýbať v chladničke?

Banány a uhorky.

Keď je príležitosť, radšej sa stravuješ doma alebo v reštaurácii?

Uprednostňujem vegánske samoobslužné reštaurácie, kde si môžem nabrať, na čo mám chuť. A v ktorých nikoho neobťažujem, že si chcem vybrať presne to, čo chcem a potrebujem. V Česku mám ešte stále pocit, že keď mám špecifické požiadavky na zloženie jedla, ktoré si objednávam, tak zbytočne otravujem. Samozrejme, že sa to viditeľne zlepšuje, ale stále to nie je ono. Keď je to ešte navyše vegánske jedlo, tie posmešné tváre naokolo sa nedajú prehliadnuť.?

Aká je tvoja obľúbená pražská reštaurácia?

Mám rada Cafe Electric. V čase korony majú donášku a vydávajú jedlo aj priamo na mieste. Super je, že sa tam skvele najedia aj vegáni, aj mäsožrúti. Ja mám najradšej ich matcha lievance so sójovým jogurtom a orechovým maslom. Oceňujem to, že sa u nich dajú za poplatok doobjednať rôzne prílohy a namixovať jedlo podľa vlastných preferencií. Páči sa mi aj Vegan Life, kde sa dajú nabrať šaláty s vynikajúcou zálievkou a na výber majú aj rôzne druhy dusenej zeleniny. Naozaj ma nebaví dusiť zeleninu doma. Tú si radšej vychutnám v reštaurácii. 🙂

Okrem toho varíš rada?

Keď už varím, tak rada.?

Je pre teba jedlo dôležité? 

Určite. Kvôli pôžitku z neho a aj preto, že keď sa dobre stravujem, celkovo sa dobre cítim. Trvalo mi dlho, než som prišla na to, čo mi naozaj vyhovuje. Zásadné pre mňa bolo, že som asi pred tri a pol rokom úplne vysadila mliečne výrobky. Mäso asi o dva roky neskôr. Po kuracom sa mi hneď objavovalo akné. Na nejaký čas som sa vrátila ku krevetám, ale aj tie mi nakoniec prestali voňať. 🙂

Čo si myslíš o jedení živočíšnych produktov? 

Živočíšne produkty nejem, ale nesúdim ľudí, ktorí áno. Je to každého osobná voľba. To, v akých podmienkach žijú hospodárske zvieratá vo veľkochovoch, absolútne neschvaľujem. Babička chovala králiky. Tie som však, paradoxne, nemohla jesť práve preto, že boli naše. Očividne nemám z čoho vyberať. 🙂

Pracuješ ako módna návrhárka aj s koženými produktami alebo kožušinou?

Nie. Ale keby som chcela robiť opasky alebo topánky, určite by bolo pre mňa dilemou, či ich vyrábať z pravej alebo vegánskej kože, čo je v podstate plast. Tu sa objavuje ďalší problém, a to je ochrana životného prostredia. Na čo vyrábať niečo nové, keď pravá koža je druhotný produkt mäsového priemyslu? Raz som v škole, tuším v treťom ročníku, vyrobila kožušinový rukávnik z králičej kože od babičky. Mala som dobrý pocit z toho, že nič nevyšlo nazmar. Je to naozaj diskutabilné.

Aké sú tvoje kozmetické rituály?

Ráno si tvár umývam studenou vodou a masírujem ju guashou. Začínam od dekoltu, pokračujem cez chrbát, krk a končím tvárou. Potom si nanesiem očný a denný krém, ktoré mi odporučila moja dermatologička alebo kozmetička. Mejkap si nanášam málokedy. A ak, tak len od Armaniho. Keď sa dobre stravujem a nejem blbosti, po ktorých mám vyrážky, len si upravím obočie, nalepím si mihalnice a to mi úplne stačí.

Kde sa dajú kúpiť kvalitné mihalnice?

Nejde ani tak o mihalnice ako o lepidlo. Ja si kupujem Ardell Duo. Čo sa umelých mihalníc týka, nezáleží na cene či značke, ale na tvare. Mne vyhovujú mihalnice v celku. Ustrihnem si najdlhšie z nich, nechám si len časť, ktorá má prísť k vnútornému kútiku oka a tú si nalepím ku končekom. Vyzerá to veľmi prirodzene.

Aký máš rada šport?

Krasokorčuľovanie. Začala som s ním v cca šiestich rokoch. Potom ma to prestalo baviť. Keď som mala asi dvadsaťjeden, začala som znovu chodiť na tréningy. Beriem to ako zábavné kardio. Tiež rada boxujem. Keď nemám čas na jedno alebo druhé, tak sa prechádzam. Snažím sa vtedy urobiť aspoň desaťtisíc krokov. Chôdza ma oslovila, keď som bývala v New Yorku. Bolo to príjemnejšie a zaujímavejšie, ako chodiť metrom.

Vieme, že rada spievaš. Aká hudba sa ti páči?

So spievaním som začala asi v desiatich rokoch na základnej umeleckej škole. Po jej skončení som pokračovala na súkromných hodinách u skvelej učiteľky Hany Peckovej. Najviac ma baví spievať soul a pop rock. A tiež pesničky od skupiny Queen. Trebárs Love of my life. 🙂

Akú hudbu si momentálne najradšej púšťaš? 

Teraz ma najviac baví Gigi D’Agostino. Prerába rôzne hitovky z minulých rokov a skvele sa na ne tancuje. 🙂

Aká je tvoja obľúbená kniha?

Momentálne biografia Davida Lyncha, ktorá sa volá Místo snění od novinárky a kritičky Kristine McKenna. Do istej miery sa s ním stotožňujem. Robil všetko, čo ho bavilo a zároveň sa do ničoho nenútil.

Čo ťa inšpiruje?

Biografie a filmové dokumenty. Na Netflixe som si nedávno pozrela film Grace of Monaco a dokument o Francovi Sinatrovi All or nothing at all. Môj „all time favorite“ seriál je Twin Peaks. Videla som ho trikrát. Páčilo sa mi aj Feud so Susan Sarandon a Jessicou Lange o hollywoodskych legendách Bette Davis a Joan Crawford. Mám rada aj Hitchcockove filmy a filmy s Marcellom Mastroiannim a Sofiou Loren.

Akú najlepšiu a najhoršiu radu si v živote dostala?

Najhoršia bola, že si musím vybrať len jednu zo záľub, pretože nakoniec nebudem dobrá ani v jednej. Ja si, naopak, myslím, že človek si nemusí vyberať, ale každý deň môže pokojne žiť podľa iného životného scenára. Jeden deň nosiť ružovú a druhý deň čiernu. Je to len na ňom. Najlepšia bola asi tá, aby som vedela, o čo mi ide a čo chcem dosiahnuť. Potom budem ľahšie zvládať prekážky na ceste k cieľu.

Aký je tvoj obľúbený citát?

„Let everything happen to you: beauty and terror. Just keep going. No feeling is final,” od Rainera Maria Rilkeho.

Na aký moment v živote si najviac pyšná?

Keď som na sebe začala vedome pracovať. Čítaním zaujímavých knižiek som sa posunula natoľko, že som si uvedomila, aké chyby som urobila a dokázala som sa za ne ospravedlniť. Tiež som sa naučila prijať kritiku a uznať, že nemám vo všetkom pravdu.

Aké máš plány do budúcnosti?

Byť viac na pódiu a spievať pred publikom. A trebárs vydať album. Módu mám rada, ale chýbajú mi pri nej väčšie emócie a bližšie prepojenie s ľuďmi. Príde mi oveľa povrchnejšia. Vďaka oblečeniu sa ľudia porovnávajú a závidia si. Už malé deti sa v škole kvôli značkám šikanujú. Aj keď sa viem prostredníctvom módy tiež vyjadriť, nebaví ma biznis okolo nej. S hudbou je to ľahšie. Existuje Youtube, iTunes, Spotify, rádio a za pomerne málo peňazí sa k nej dokáže dostať každý.