6 placiek, porcia pre troch ľudí (predpríprava šošovice plus 40 minút príprava)

  • 1 malý pohár šošovice
  • 50ml vody
  • 3 malé mrkvy
  • 1 malá čili paprička
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • škorica
  • kurkuma
  • koriander
  • čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup

1. Šošovicu cez noc namočíme a pred varením poriadne premyjeme. Tento proces je dôležitý ako prevencia pred nadúvaním. Ak nechcete variť šošovicu príliš dlho a nechce sa vám ju máčať cez noc, pripravte ju v tlakovom hrnci.
2. Všetku zeleninu nakrájame na drobno, mrkvu nastrúhame.
3. Na jemne rozohriaty olej na panvici pridáme korenie a keď začne jemne bublať a pekne voňať, tak nasypeme nakrájanú zeleninu a pražíme.
4. Na panvicu dáme aj uvarenú šošovicu, posolíme celý tento mix a necháme naďalej pražiť.
5. Zatiaľ si môžeme rozohriať rúru na 170 stupňov.
6. Do zlatista upraženú zmes dáme do mixéra, pridáme trochu vody a posekáme na kašu. Zmes nemusí byť ale úplne hladká.
7. Zmes prípadne ešte dochutíme a začneme formovať placky na plech.
8. Plech dáme do horúcej rúry a necháme piecť 20-30 minút podľa toho, akú chcete docieliť chrumkavosť placiek.
Tip 1: pre tuhšiu konzistenciu placiek môžeme do zmesi pridať bezlepkové vločky
Tip 2: tieto placky chutia vynikajúco s našou obľúbenou zelenou kešu majonézou: https://jedloznacne.sk/zelena-majoneza/
Tip 3: veľmi sa k týmto plackám hodí aj čerstvá rukola
Tip 4: ak je pre vás cesnak ťažko stráviteľný, opražte ho na oleji a vyberte ho predtým, ako pridáte zvyšnú zeleninu na panvicu
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!