Dá sa bezlepkovo a vegánsky stravovať v luhačovických kúpeľoch pri Zlíne? Jedloznačne áno.

Dve ženy, jedna celiatička a druhá s tráviacimi ťažkosťami sme mali úprimný strach ako sa v kúpeľnom mestečku z čias prvej republiky budeme stravovať. Nakoniec sa nám ale podarilo nie len dodržať naše stravovacie návyky, ale si aj náležite pochutnať.

Pre zaujímavosť, každá vila v Luhačoviciach má vlastné meno. Funkcionalistická vila, v ktorej sme bývali my, sa volá Radun a izba, ktorú nám pridelili Radosť. Ako by sme mohli nenapísať recenziu na hotelovú reštauráciu?!

V prvom rade nás tam privítali ústretoví čašníci bezlepkovým a vegánskym poobedným dezertom a uistili nás, že večerné štvorchodové menu prispôsobia našim diétnym obmedzeniam. Čo sľúbili, splnili. K jedlu nám odporučili aj chuťovo perfektne zladené vína, tuzemské a zahraničné rumy, a dokonca nás pri prvej famóznej večeri doprevádzal aj klavír. Hotel Radun sa fakt nezdá!

Po neuveriteľne chutnej večeri sme na prechádzke s Domingom (áno, môžu tam aj psíci), ochutnali aj povestnú, tradične trochu zapáchajúcu a definitívne zakalenú vodu z prameňa Alojzka.

Druhý večer sme ako predjedlo mali šalát so sladkokyslou omáčkou. Medová sladkosť a octová kyslosť sa na čerstvých listoch chuťovo krásne doplnili s tepelne spracovanými, jemne opraženými cherry paradajkami. K tomu všetkému sa ešte pridala „chrumkavosť“ a ostrá chuť klíčkov.

Druhý chod bola paradajková polievka. Bola to pre nás kombinácia Talianska vďaka oreganu a Čiech vďaka pažítke.

Ako tretí a hlavný chod nám pripravili hríbové rizoto so špenátom. Vynikajúce čerstvé hríby mali jemnú chuť a perfektnú štruktúru. Aj tento chod mal sladkastú chuť a super sa hodil k vínku Chardonnay 2015. Špenát vmiešaný do rizota tiež padol vhod, no vedeli by sme si predstaviť rizoto bez čerstvých špenátových listov navrchu. Ryža bola mäkšia a menej slaná, a preto sme si ju trocha dochutili. Kto má ale v obľube chuť hríbov, tento výber nesklame.

Ako dezert sme mali domáci malinový sorbet s čerstvým ovocím na pomletých orieškoch s cukrom. Oriešky a cukor boli perfektný nápad lebo dodali sladkú chuť kyslastému sorbetu a tým dokonale zapadli do chutí tohto večera.

  • Tip 1. Jediným upozornením pre ľudí na diéte je, že jedlá pripravené pre nás obsahovali cukor a fruktózu. Napriek vyššiemu štandardu hotela sa však ľudia v ňom nesprávajú pompézne. Sú ľudskí a dá sa s nimi na všetkom dohodnúť. Kľudne sa tam vyberte a vyhovejú vám určite aj čo sa cukru týka.
  • Tip 2. Ceny sa v luhačovických reštauráciách pohybujú okolo 20 eur na osobu. Pomer cien a uspokojivého pocitu nasýtenia je vyvážený, tak ako sú v ich jedlách vybalansované elementy chutí.

Hotel Radun nájdete na adrese Bílá čtvrť 447, Luhačovice, Česko

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!