Igrediencie (1 osoba, doba prípravy v tlakovom hrnci je 20 min.)

  • hrsť šošovice
  • štipka soli
  • štipka korenia (oregano, koriander)
  • hrsť kešu orechov
  • cca 4 hlávky brokolice
  • ume ocot
  • bezlepková sójová omáčka
  • jablečný ocet
  • kalamata olivy
  • 1ČL tekvicového oleja
  • 1ČL ľanového oleja

Postup

  1. Šošovicu namočíme cez noc do vody.
  2. Kešu orechy namočíme na 4 hodiny do vody.
  3. Odstátu šošovicu opláchneme studenou vodou.
  4. Do tlakového hrnca dáme trochu slnečnicového alebo olivového oleja a korenia podľa potreby, napríklad oregano a koriander.
  5. Korenie jemne opražíme a pridáme šošovicu. Jemne osolíme. Varíme cca 8 min. Ak nemáme tlakový hrniec, príprava šošovice bude trvať dlhšie.
  6. Kým sa varí šošovica, pripravíme kešu-brokolicový krém.
  7. Odstáte kešu orechy opláchneme a dáme do mixéra. Brokolicu 1-2 minúty povaríme vo vriacej vode a následne pridáme do mixéra tiež spolu so studenou vodou. Prilejeme obľúbené dochucovadlá, napríklad ume ocot, bezlepkovú sójovú omáčku a jablčný ocot.
  8. Rozmixujeme do hladka.
  9. Keď sa šošovica dovarí, vylejeme prebytočnú vodu a dáme do misky.
  10. Navrch pridáme omáčku a ozdobíme kalamata olivami, tekvicovým a ľanovým olej a podávame.

Tip: Tento pokrm je skvelý na raňajky, obed aj večeru. A ak máte tlakový hrniec, tak je hotový za 20 min.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!