Šošovica s kešu-brokolicovým krémom a olivami podľa Kláry Haščákovej
Igrediencie (1 osoba, doba prípravy v tlakovom hrnci je 20 min.)
- hrsť šošovice
- štipka soli
- štipka korenia (oregano, koriander)
- hrsť kešu orechov
- cca 4 hlávky brokolice
- ume ocot
- bezlepková sójová omáčka
- jablečný ocet
- kalamata olivy
- 1ČL tekvicového oleja
- 1ČL ľanového oleja
Postup
- Šošovicu namočíme cez noc do vody.
- Kešu orechy namočíme na 4 hodiny do vody.
- Odstátu šošovicu opláchneme studenou vodou.
- Do tlakového hrnca dáme trochu slnečnicového alebo olivového oleja a korenia podľa potreby, napríklad oregano a koriander.
- Korenie jemne opražíme a pridáme šošovicu. Jemne osolíme. Varíme cca 8 min. Ak nemáme tlakový hrniec, príprava šošovice bude trvať dlhšie.
- Kým sa varí šošovica, pripravíme kešu-brokolicový krém.
- Odstáte kešu orechy opláchneme a dáme do mixéra. Brokolicu 1-2 minúty povaríme vo vriacej vode a následne pridáme do mixéra tiež spolu so studenou vodou. Prilejeme obľúbené dochucovadlá, napríklad ume ocot, bezlepkovú sójovú omáčku a jablčný ocot.
- Rozmixujeme do hladka.
- Keď sa šošovica dovarí, vylejeme prebytočnú vodu a dáme do misky.
- Navrch pridáme omáčku a ozdobíme kalamata olivami, tekvicovým a ľanovým olej a podávame.
Tip: Tento pokrm je skvelý na raňajky, obed aj večeru. A ak máte tlakový hrniec, tak je hotový za 20 min.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!