Ingrediencie (3-4 porcie, doba prípravy 1 hod.)

Na vývar

  • hrnček na kolieska nakrájaného póru
  • 1 väčšia mrkva
  • 250-300g shitake alebo hlivy ústricovej
  • 1PL tamari omáčky
  • 500ml vody
  • 4-5 borievok
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 strúčik cesnaku
  • kurkuma (čerstvá alebo v prášku)
  • štipka soli, feniklu a anízu
  • 500-700 ml vody

Na paellu

  • 1-1,5 hrnčeka ryže (ideálne typu arborio)
  • štipka soli
  • 1/2 cukiny
  • štipka červenej papriky a kurkumy
  • 33ČL indického korenia (mild madras alebo garam masala) 250 ml paradajkového pretlaku
  • 250 ml paradajkového pretlaku
  • hrsť čerstvého koriandru, listov petržlenu alebo listov bazalky (podľa preferencie)

Postup

  1. Ryžu necháme na 20 minút odmočiť vo vode.
  2. V hrnci na oleji ohrejeme fenikel a aníz.
  3. Ošúpeme mrkvu, prípadne inú koreňovú zeleninu, nakrájame ju na drobno a v hrnci opražíme spolu s pórom.
  4. Hríby (hlivu ustricovú alebo shitake) opláchneme a nakrájame na pásiky.
  5. Potom ich pridáme do hrnca, posolíme a premiešame.
  6. Vmiešame tamari omáčku, miešame kým sa nevyparí.
  7. Potom pridáme vodu, borievky a bobkový list.
  8. Premiešame a necháme variť zhruba 20 minút.
  9. Vo väčšej panvici (ktorá ideálne môže ísť do trúby) na oleji opražíme nastrúhaný zázvor, rozpučený alebo nakrájaný a osolený strúčik cesnaku, prípadne aj kurkumu.
  10. Keď začne cesnak voňať, prípadne zhnedne, vyberieme ho a vyhodíme.
  11. Do oleja teraz pridáme korenie a ohrejeme ho na slabom ohni.
  12. Cukinu ošúpeme, vykrojíme semiačka a nakrájame na drobno.
  13. Jemne ju osmahneme na panvici.
  14. Za 1-2 minútky pridáme paradajkový pretlak a premiešame, aby sa chute spojili.
  15. Postupne primiešavame zliatu a opláchnutú ryžu.
  16. Necháme variť 5 minút (respektíve kým zmes poriadne nezhustne) a pridáme 1 hrnček tekutiny z vývaru.
  17. Premiešame a necháme variť kým sa tekutina nevyparí.
  18. Ak používame panvicu, ktorá môže byť v trúbe, odstavíme oheň a k ryži pridáme mrkvu a hríby z vývaru spolu s trochou tekutiny.
  19. Ak nemáme vhodnú panvicu, všetko zmiešame v hlbšej nádobe na pečenie.
  20. Zmes pečieme minimálne 20 minút (alebo kým povrch nevyzerá chrumkavo) v trúbe vyhriatej na 180 stupňov.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!