Bezlepkové tacos s hlivou ústricovou a karfiólom
Ingrediencie (2 porcie) čas prípravy 1,5 hod.
Tortillas
- 400g bielej ryžovej múky
- 100g tapiokového škrobu
- 300ml teplej vody
Plnka
- 1ks koreňa kurkumy
- 1kg hlivy ustricovej
- 300g karfiolu
- 2ČL soli (odporúčame čiernu himalájsku z Pakistanu)
- 3ČL jablčného octu
- olivový olej
Postup
- Koreň kurkumy nakrájame na tenké kolieska (zhruba 10 koliesok). Hlivu ustricovú umyjeme a veľké kúsky nakrájame na pásiky. Najdlhšie kúsky prekrojíme na polovicu, aby sa nám z tacos jednoduchšie odhryzovalo.
- Na olivovom oleji opražíme kurkumu. Potom pridáme hlivu. Hlivu najprv opražíme a potom dusíme. Podľa potreby a mäkkosti dusíme zhruba 40 minút. Na konci pridáme soľ, ocot a postupne necháme na malom plameni vypariť šťavu.
- Kým sa nám hliva dusí, karfiol nakrájame na malé kúsky, naolejujeme (prípadne jemne osolíme) a dáme do trúby na pár minút pri 210 stupňoch opiecť do zlatohneda.
- Premiešame suché ingrediencie na cesto a potom primiesime teplú vodu. Medzi alobalmi (kvôli lepivosti cesta) vyvaľkáme, alebo v rukách vytvarujeme čo najtenšie placky veľkosti ruky.
- Aby sme dosiahli chrumkavý efekt tacos, tortillové placky poukladáme na rošt tak, že každú zavesíme cez dve paličky roštu. Pečieme ich v trúbe pri 210 stupňoch zhruba 10 minút, pokiaľ nezhnednú. Pozor však, aby príliš nestvrdli.
- Tacos, ktoré nám držia tvar, no je možné ich stlačiť bez toho, aby sa zlomili, naplníme hlivou, posypeme kúskami opečeného karfiolu, pokvapkáme limetkou a môžeme servírovať.
- Tip: Ryžové cesto má tendenciu tvrdnúť, preto je tacos najlepšie čerstvé. Ak ho však potrebujeme zohriať, zabalíme ho do alobalu, v ktorom trochu zmäkne a potom prihrievame zo všetkých strán na nelepivej panvici pri slabom plameni.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!