Ingrediencie (2 porcie) čas prípravy 1,5 hod.

Tortillas

  • 400g bielej ryžovej múky
  • 100g tapiokového škrobu
  • 300ml teplej vody

Plnka

  • 1ks koreňa kurkumy
  • 1kg hlivy ustricovej
  • 300g karfiolu
  • 2ČL soli (odporúčame čiernu himalájsku z Pakistanu)
  • 3ČL jablčného octu
  • olivový olej

Postup

  1. Koreň kurkumy nakrájame na tenké kolieska (zhruba 10 koliesok). Hlivu ustricovú umyjeme a veľké kúsky nakrájame na pásiky. Najdlhšie kúsky prekrojíme na polovicu, aby sa nám z tacos jednoduchšie odhryzovalo.
  2. Na olivovom oleji opražíme kurkumu. Potom pridáme hlivu. Hlivu najprv opražíme a potom dusíme. Podľa potreby a mäkkosti dusíme zhruba 40 minút. Na konci pridáme soľ, ocot a postupne necháme na malom plameni vypariť šťavu.
  3. Kým sa nám hliva dusí, karfiol nakrájame na malé kúsky, naolejujeme (prípadne jemne osolíme) a dáme do trúby na pár minút pri 210 stupňoch opiecť do zlatohneda.
  4. Premiešame suché ingrediencie na cesto a potom primiesime teplú vodu. Medzi alobalmi (kvôli lepivosti cesta) vyvaľkáme, alebo v rukách vytvarujeme čo najtenšie placky veľkosti ruky.
  5. Aby sme dosiahli chrumkavý efekt tacos, tortillové placky poukladáme na rošt tak, že každú zavesíme cez dve paličky roštu. Pečieme ich v trúbe pri 210 stupňoch zhruba 10 minút, pokiaľ nezhnednú. Pozor však, aby príliš nestvrdli.
  6. Tacos, ktoré nám držia tvar, no je možné ich stlačiť bez toho, aby sa zlomili, naplníme hlivou, posypeme kúskami opečeného karfiolu, pokvapkáme limetkou a môžeme servírovať.
  • Tip: Ryžové cesto má tendenciu tvrdnúť, preto je tacos najlepšie čerstvé. Ak ho však potrebujeme zohriať, zabalíme ho do alobalu, v ktorom trochu zmäkne a potom prihrievame zo všetkých strán na nelepivej panvici pri slabom plameni.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!