Cícerové placky
Ingrediencie (2 porcie) doba prípravy 1 hod.
Placky
- 250g cíceru
- 150g hríbov
- 1 mrkva
- 1ČL kumínu alebo čierneho kmínu
- 2PL lyžice olivového oleja
- štipka čili a soli
- hrsť koriandru, pažitky, alebo petržlenu (podľa preferencie)
- 40g zmesi bezlepkovej múky
Omáčka
- 100g kešu orechov
- štipka soli a korenia
- 1ČL kurkumy
- 4PL vody
Postup
Omáčka:
- Kešu orechy necháme močiť vo filtrovanej vode 2-4 hodiny.
- Odmočené orechy opláchneme a spolu s ostatnými ingredienciami zmixujeme do jemna. Vodu môžeme pridávať postupne a tak docieliť preferovanú hustotu.
Tip: K týmto plackám sa hodí aj kešu omáčka s rukolou.
Placky:
- Cícer necháme močiť vo vode 8 hodín (ideálne cez noc). Potom ho prepláchneme a varíme pokým nezmäkne.
- Nakrájame hríby na tenké plátky a 5 minút ich restujeme na olivovom oleji, pričom pridáme štipku soli a korenia.
- Postrúhame mrkvu a pridáme ju do panvice k hríbom. Pražíme ďalšie 2 minúty. Vypneme šporák.
- Cícer scedíme a zmixujeme alebo rozmliaždime mliaždičom na zemiaky. Hrudky v ňom môžu ostať, no keď je ich príliš veľa, placky sa môžu ťažko formovať.
- Do zmesy na panvici pridáme na jemno nakrájaný koriander spolu s cícerom, olejom a bezlepkovou múkou. Všetky ingrediencie premiešame.
- Z tejto zmesi vytvarujeme placky a necháme ich 30 minút odstáť v chladničke, aby stvrdli.
- Ako posledný krok poukladáme placky na vymastený plech a z každej strany ich dáme na pár minút opiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov.
Tip: Tieto placky sa dajú urobiť aj bez múky, no riskujeme, že sa nám placky budú ťažko tvarovať alebo sa budú rozpadať.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!