Ingrediencie (8-10 porcií, doba prípravy 1,5 až 2 hod.)

  • 1200g ostrúhaných zemiakov
  • 300g bezlepkovej múky (150 jizerky, 150 g promixu)
  • 1/2 margarínu Alsan bio
  • 1200g hlávkovej kapusty
  • 1 stredná cibuľa
  • rastlinný olej podľa preferencií
  • štipka rasce
  • zarovnaná polievková lyžica soli
  • zarovnaná polievková lyžica kryštálového cukru
  • trocha mletého čierneho korenia

Postup

Príprava kapusty:

  1. Nakrájame cibuľu.
  2. Posekáme dosť na drobno kapustu.
  3. Do teflonového hrnca so širším dnom dáme 5 až 6 lyžíc rastlinného oleja a spražíme na ňom do sklovita cibuľu.
  4. Pridáme posekanú kapustu.
  5. Premiešame a začneme ju dusiť.
  6. Počas dusenia pridáme do kapusty štipku rasce.
  7. Hrniec necháme po celý čas prikrytý.
  8. Kapustu často premiešavame a postupne môžeme pridať ešte 1-2 lyžice oleja a soľ.
  9. Pred koncom dusenia pridáme ešte lyžicu cukru.
  10. Dusenie kapusty trvá približne 30 minút.

Príprava cesta:

  1. Očistené a pokrájané zemiaky zmixujeme v mixéri.
  2. Polovicu hmoty cez sitko precedíme, aby v zmesi neostalo veľa škrobu.
  3. Druhú časť vylejeme do väčšej misy, pridáme aj precedenú časť a zmiešame s múkou.
  4. Vznikne nám hustejšia hmota, ktorú posolíme a zamiešame.
  5. Medzi tým dáme zovrieť vodu s trochou soli.
  6. Keď voda zovrie, začneme cez „haluškovník“ pretláčať cesto, až do vody začnú padať halušky.
  7. Počas varenia halušiek premiešavame, aby sa nespojili dokopy.
  8. Keď už máme všetky halušky v hrnci, necháme ešte dve minúty povariť.
  9. Uvarené halušky trochu schladíme a scedíme.
  10. Potom ich vysypeme na misu, premiešame s kapustou, polejeme roztopeným vegánskym maslom, prichutíme soľou a podávame.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!