Bezlepkové vegánske halušky s kapustou od babky Marienky
Ingrediencie (8-10 porcií, doba prípravy 1,5 až 2 hod.)
- 1200g ostrúhaných zemiakov
- 300g bezlepkovej múky (150 jizerky, 150 g promixu)
- 1/2 margarínu Alsan bio
- 1200g hlávkovej kapusty
- 1 stredná cibuľa
- rastlinný olej podľa preferencií
- štipka rasce
- zarovnaná polievková lyžica soli
- zarovnaná polievková lyžica kryštálového cukru
- trocha mletého čierneho korenia
Postup
Príprava kapusty:
- Nakrájame cibuľu.
- Posekáme dosť na drobno kapustu.
- Do teflonového hrnca so širším dnom dáme 5 až 6 lyžíc rastlinného oleja a spražíme na ňom do sklovita cibuľu.
- Pridáme posekanú kapustu.
- Premiešame a začneme ju dusiť.
- Počas dusenia pridáme do kapusty štipku rasce.
- Hrniec necháme po celý čas prikrytý.
- Kapustu často premiešavame a postupne môžeme pridať ešte 1-2 lyžice oleja a soľ.
- Pred koncom dusenia pridáme ešte lyžicu cukru.
- Dusenie kapusty trvá približne 30 minút.
Príprava cesta:
- Očistené a pokrájané zemiaky zmixujeme v mixéri.
- Polovicu hmoty cez sitko precedíme, aby v zmesi neostalo veľa škrobu.
- Druhú časť vylejeme do väčšej misy, pridáme aj precedenú časť a zmiešame s múkou.
- Vznikne nám hustejšia hmota, ktorú posolíme a zamiešame.
- Medzi tým dáme zovrieť vodu s trochou soli.
- Keď voda zovrie, začneme cez „haluškovník“ pretláčať cesto, až do vody začnú padať halušky.
- Počas varenia halušiek premiešavame, aby sa nespojili dokopy.
- Keď už máme všetky halušky v hrnci, necháme ešte dve minúty povariť.
- Uvarené halušky trochu schladíme a scedíme.
- Potom ich vysypeme na misu, premiešame s kapustou, polejeme roztopeným vegánskym maslom, prichutíme soľou a podávame.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!