Vyštudovala Homeopatickú fakultu s klinikou v Brne, v rámci ktorej prešla aj etikoterapeutickým výcvikom. Homeopatii sa aktívne venuje od roku 2002. Je profesným členom Slovenskej homeopatickej komory. Vo februári 2009 si otvorila súkromnú prax. Je vydatá a má dvoch synov.

O koľkej vstávaš a kedy chodíš spať?

Teraz v lete, keď je skoro svetlo, sa aj zavčasu budím. Snažím sa ostať v posteli minimálne do šiestej, ale nie dlhšie ako do ôsmej. Väčšinou idem spať okolo desiatej, no nie vždy sa mi to podarí. Dlhšie ako do polnoci hore nevydržím.

Čo robíš hneď po prebudení?

Som „vyskakovací“ typ. Začínam fungovať hneď, ako otvorím oči. Zobúdzam sa bez budíku. Ten si nastavujem len vtedy, keď musím byť niekde načas. Zacvičím si čikung, pomocou ktorého si uvoľním meridiánové dráhy a som pripravená na zvládnutie denných úloh. V priebehu rozcvičky, kedy sa už v kuchyni varí polievka, si užívam krásny výhľad na les a počúvam vtáčikov. Rada raňajkujem s rodinou.

Čo ťa zamestnáva bezprostredne pred tým ako ideš spať?

Preberám s mužom a deťmi, čo sa cez deň udialo. Musím sa ale priznať, že nám pri tom často ide televízor. Dali sme izby synom, takže spíme v obývačke. Tam je všetko, čo v miestnosti, kde sa spí, nemá byť – mobily, minimálne tri počítače aj spomínaná telka. Aspoň sa ich snažím na noc vypínať.

Aký je tvoj ideálny deň, čo sa jedla týka?

Na raňajky pripravujem teplú miso polievku. Teplé a tekuté raňajky sú podľa mňa najzdravšie.

Teplé aj v lete?

Práve v lete, lebo v zime varím hustejšiu pšenovú polievku, ktorá má kašovitú konzistenciu a je veľmi sýta. Na leto som preto našla niečo ľahšie. Miso polievka je nenáročná na prípravu a vzhľadom na náš pravidelný ranný zhon je ideálna. Varím ju takmer každý deň čerstvú, rada si pravidelne dopriavam autentickú chuť ázijskej kuchyne.

Prezradíš nám návod na prípravu?

Používam tri základné suroviny: huby shitake, mrkvu a pór, ktoré varím v slanej vode plus mínus desať minút. Potom do nej vmiešam kávovú lyžičku miso pasty, najlepšie ryžovej, pretože ta má najjemnejšiu chuť aj konzistenciu. Všetko nechám päť minúť odstáť a servírujem.

Kde zháňaš miso a kde najradšej nakupuješ potraviny?

Najlepšie sa mi nakupuje v Trnave v Našej Čarovni. Je to reštaurácia, ktorej súčasťou je aj obchodík. V reštaurácii varia výborné jedlá a môj muž ma požiadal, aby som sa naučila pripravovať tamojšie recepty. Najprv ma to zarazilo, pretože varia podľa piatich elementov, teda prevažne z rastlín a on je naopak mäsožravec. Ich jedlá obsahujú minimum lepku, a preto sa hodia aj pre celiatikov. Miso pastu, klasickú sójovú, ryžovú či jačmennú predávajú ale v každom dobrom obchode so zdravou výživou. Okrem Našej Čarovňe mám rada aj Break Bistro & Coffee v Malackách. V obidvoch varia podľa piatich elementov a tento spôsob stravovania mi vyhovuje najviac. Synove promócie sme oslávili vo vegetariánskej Makovici v Stupave. Ich steaky z červenej repy boli vynikajúce. Taktiež odporúčam.

Kávu s croissantom na raňajky bojkotuješ?

Keď sme na dovolenke, kde nemám kuchynku, alebo ideme s mužom na predĺžený víkend, jeden deň nezaváži a doprajem si aj takéto raňajky. Najradšej mám kávu s mliekom, ale pretože kravské mlieko dávno nepijem, poprosím vždy o jeho mandľovú náhradu. Dnes aj z mandľového mlieka dokážu baristi vyšľahať ideálnu penu.

Kávu bez mlieka nikdy nepiješ?

Kávu bez mlieka vypijem, ale len malé ristretko. Boli časy, keď som si ako bývalá redaktorka nosila veľké latté ráno do práce každý deň, dnes by som to už nedala. Popíjala by som ju asi celý deň.

Takže otázka čo na raňajky piješ je bezpredmetná…

Dnes už áno. Predtým som rada pila teplý čaj, ale pred teplou polievkou mi to už príde neprirodzené.

Čo jedávaš počas dňa?

Na obed sa snažím mat niečo z makrobiotického taniera, tzn. obilninu a strukovinu s trochou čerstvej alebo kvasenej zeleniny. Nie vždy sa mi to podarí, ale také jedlo mám najradšej.

Ktorú potravinu preferuješ?

Mám rada najmä to, čo je čerstvé. Teraz napríklad čerešne. Ten pocit, keď si ich môžem odtrhnúť a zjesť, je skvelý. Ľúbim aj iné ovocie a orechy.

Aký je tvoj názor na jedenie zvieracích produktov?

Táto problematika je veľmi individuálna a dá sa povedať, že úzko súvisí s tým, ako ďaleko je človek vo vývoji vedomia. Poznám veľmi málo duchovných ľudí, ktorí jedia mäso. Každý máme svoju cestu a nie je dobré niekoho nútiť do ničoho, na čo ešte nie je pripravený. Ja mäso jem. Žijem s troma chlapmi, ktorí ma pravidelne uisťujú, že sa mäsa nikdy nevzdajú. No ja vidím, že sa menia. Pred tridsiatimi rokmi, keď sme s mužom začali žiť v jednej domácnosti, sme jedli mäso niekoľkokrát do týždňa. Dnes už je to podstatne menej. Dôležité pre nás je, aby sme vedeli, odkiaľ mäso pochádza. Zohľadňujeme aj etické hľadisko, teda aby mäso bolo obrazne povedané od šťastných zvierat. Aby mali vyhovujúce životné podmienky. To platí aj pre vajíčka. Jeme len domáce vajíčka od sliepok, ktoré sa pasú na zelenej tráve. Lepšie chutia a dodávajú viac energie, čo zrejme potvrdí každý, kto mal možnosť porovnať vajíčka z klietkového a bio chovu.

Z nášho rozhovoru vyplýva, že rada varíš a zaujímaš sa o kvalitu potravín.

Je to pre mňa veľmi dôležitá súčasť života. Varím rada, keď mám na to čas, môžem si to užiť a neskĺzava to do rutiny. Z času na čas potrebujem ukázať aj svojim chlapcom, že každodenná domáca strava nie je samozrejmosť. Občas, keď manžel navarí nedeľný obed za mňa, viem to náležite oceniť. Čím viac som otvorená vnímať energie ľudí a vecí, tým viac ma zaujímajú potraviny nielen ako matéria, ale i zdroj kvalitnej energie. Keď, napríklad, porovnám dve papriky, ktoré vyzerajú zdanlivo rovnako, po tom ako sa uvoľním a som v pokoji, poznám, ktorá z nich je pestovaná vo veľkom, a ktorá na nejakej malej záhradke s láskyplnou starostlivosťou.

Viem, že raz do roka držíš ryžovú diétu. Pomáha?

Pomáha, ale je potrebne mať najprv poriadok v hlave, nedržať ju len kvôli chudnutiu ale aj kvôli očiste tela a celkovému zdraviu. Ryža má úžasnú vlastnosť, že stabilizuje psychiku aj chute. Ženy vo všeobecnosti majú chuť na sladké a ryža tieto chute eliminuje. Našla som druh ryže, ktorý mi pri „ryžovke“ vyhovuje. Ide o guľatozrnnú nebrúsenú ryžu. Úplné informácie o tejto diéte sa dajú nájsť na:  https://www.eutrofia.sk/archiv/123

Akú najlepšiu a najhoršiu radu si v živote dostala?

Možno to nie je celkom rada, ale návod na prístup k životu. Pred mnohými rokmi som bola na homeopatickom seminári, ktorý viedol významný homeopat Dr. Jawahar Shah. Kolegyňa sa ho spýtala ako dokáže prednášať po celom svete, liečiť na svojej homeopatickej klinike, viest tým, ktorý vyvíja nový homepatický program, žít v niekoľko generačnom dome venovať sa svojim deťom, vnúčatám a vo voľnom čase ešte navštevovať koncerty vážnej hudby. Dodnes si pamätám, že najprv nerozumel otázke a nechápavo pozeral na tlmočníčku. Nakoniec s úsmevom odpovedal, že asi preto, že pre neho nič z toho nie je povinnosť ani práca, že robí len to, z čoho má radosť. Človek má podľa neho v živote jedinú povinnosť a tou je byť šťastný. To je úžasná univerzálna rada použiteľná v akejkoľvek situácii.

A najhoršia rada?

Keď bol Peťo, môj starší syn malý, diagnostikovali mu mozgovú obrnu. Všetci mi vtedy hovorili, že pán boh nikomu nenadelí viac než dokáže uniesť. Vytáčalo ma to do biela. Nakoniec som všetko ustála, takže je to asi pravda, ale vtedy som to počuť naozaj nepotrebovala.

Veľa si prežila, akú múdru radu by si dala ostatným ženám?

Mali by byť pre seba najdôležitejšie osoby na svete. Keď si to potrebujú nejakým spôsobom ospravedlniť, nech si povedia, že pokiaľ oni samé nebudú fungovať a nebudú dostatočne silné a vyrovnané, nebudú mať šancu postarať sa o druhých.

A mužom?

Nevyžiadané rady nemá nikto rád. Tak je to skôr želanie, aby mali odvahu byť sami sebou.

Tvoj obľúbený citát.

„Veľké a silné patrí dolu. Jemné a slabé na vrchol.“

Čím teraz žiješ?

To je dosť ťažká otázka, pretože sa nachádzam v prelomovom období svojho života. Ukončujem jednu etapu, pretože starší syn pred nedávnom promoval a mladší maturoval. Tým sa mi otvára viacej priestoru pre seba, ale ešte presne neviem ako ho využijem. 🙂

Dana Haščáková