Ingrediencie (2-3 porcie, príprava 1 hod.)

  • 1/2 tekvice hokkaido alebo maslovej
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1/2 mrkvi, alebo paštrnáku (dobrovoľne)
  • 5-7ČL korenia garam masala
  • štipka červenej papriky
  • 1-2ČL soli podľa preferencii
  • 3 plátky tumeriku (koreňa kurkumy)
  • 5 plátkov zázvoru
  • 1/2 limetky
  • 200-400g paradajkového pretlaku
  • 200ml vody
  • 250ml rastlinného mlieka, krému na varenie alebo jogurtu
  • petržlen, mäta alebo koriander na posypanie
  • 1 hrnček ryže ako prílohu

Postup

  1. Ryžu necháme odmočiť vo vode na 20 minút.
  2. Zatiaľ si nakrájame tekvicu a ošúpané zemiaky na kocky, cibuľku na drobno a koreň kurkumy, zázvor a cesnak na plátky.
  3. Cesnak, zázvor a kurkumu opražíme na oleji ako prvé.
  4. Keď začnú rozvoniavať pridáme cibuľku. Posypeme ju garam masalou, červenou paprikou, soľou a premiešame.
  5. Keď sa nám cibuľka jemne opraží pridáme zemiaky a tekvicu. V tomto kroku môžeme prisypať aj nakrájanú mrkvu, či inú koreňovú zeleninu.
  6. Zmes podlejeme paradajkovým pretlakom a vodou a necháme variť na stredne silnom plameni.
  7. Kým nám tekvica zmäkne, uvaríme 1 hrnček ryže v 2 hrnčekoch vody odokrytom hrnci. Odporúčame hrubo-zrnnú Arborio ryžu.
  8. Keď sa voda z ryže odparí a ryža je mäkká, hrniec prikryjeme a necháme ryžu odstáť ešte 5-10 minút.
  9. Posledným krokom bude pridanie nášho rastlinného mlieka, krému, alebo jogurtu. Jedlo sa stane krémovejším a ešte viac sa prepoja chute korenín a zeleniny.
  10. Keď je zelenina mäkká a zmes hustá, môžeme tekvicovú garam masalu servírovať s ryžou, okvapkať šťavou z limetky a posypať bylinkami.

Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!