Tekvicová garam masala
Ingrediencie (2-3 porcie, príprava 1 hod.)
- 1/2 tekvice hokkaido alebo maslovej
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 zemiaky
- 1/2 mrkvi, alebo paštrnáku (dobrovoľne)
- 5-7ČL korenia garam masala
- štipka červenej papriky
- 1-2ČL soli podľa preferencii
- 3 plátky tumeriku (koreňa kurkumy)
- 5 plátkov zázvoru
- 1/2 limetky
- 200-400g paradajkového pretlaku
- 200ml vody
- 250ml rastlinného mlieka, krému na varenie alebo jogurtu
- petržlen, mäta alebo koriander na posypanie
- 1 hrnček ryže ako prílohu
Postup
- Ryžu necháme odmočiť vo vode na 20 minút.
- Zatiaľ si nakrájame tekvicu a ošúpané zemiaky na kocky, cibuľku na drobno a koreň kurkumy, zázvor a cesnak na plátky.
- Cesnak, zázvor a kurkumu opražíme na oleji ako prvé.
- Keď začnú rozvoniavať pridáme cibuľku. Posypeme ju garam masalou, červenou paprikou, soľou a premiešame.
- Keď sa nám cibuľka jemne opraží pridáme zemiaky a tekvicu. V tomto kroku môžeme prisypať aj nakrájanú mrkvu, či inú koreňovú zeleninu.
- Zmes podlejeme paradajkovým pretlakom a vodou a necháme variť na stredne silnom plameni.
- Kým nám tekvica zmäkne, uvaríme 1 hrnček ryže v 2 hrnčekoch vody odokrytom hrnci. Odporúčame hrubo-zrnnú Arborio ryžu.
- Keď sa voda z ryže odparí a ryža je mäkká, hrniec prikryjeme a necháme ryžu odstáť ešte 5-10 minút.
- Posledným krokom bude pridanie nášho rastlinného mlieka, krému, alebo jogurtu. Jedlo sa stane krémovejším a ešte viac sa prepoja chute korenín a zeleniny.
- Keď je zelenina mäkká a zmes hustá, môžeme tekvicovú garam masalu servírovať s ryžou, okvapkať šťavou z limetky a posypať bylinkami.
Dobrú chuť vám praje Jedloznačne!